Μια αξέχαστη οινοτουριστική εμπειρία στο Οινοποιείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Έχετε επισκεφθεί ποτέ οινοποιείο; Πολλά αξιόλογα οινοποιεία στη χώρα μας είναι επισκέψιμα και εκτός από δοκιμή κρασιών παρέχουν και ξενάγηση. Μία τέτοια επίσκεψη μου φαινόταν κάπως “βαρετή” μέχρι που επισκεφθήκαμε το οινοποιείο Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Σκεφτόμουν, πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει να σου περιγράψει κάποιος την παραγωγική διαδικασία του κρασιού, τις ποικιλίες, να δεις βαρέλια, μπουκάλια κι ετικέτες. Περισσότερο ενδιαφέρουσα μου φαινόταν η διαδικασία wine tasting, που έλεγαν και στο χωριό μου, καθώς μου αρέσουν τα κρασιά και ιδιαίτερα τα λευκά, τα αφρώδη και τα ροζέ. Επίσης, είχα την τύχη κάποτε να επισκεφθώ αμπελώνες και οινοποιεία στην Καλιφόρνια, όπου έκανα φυσικά και wine tasting (χικ-χικ μέρα μεσημέρι) κι επειδή ήταν μοναδική εμπειρία θεωρούσα ότι δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με κάτι άλλο!

Έκανα λάθος! Το οινοποιείο Αβέρωφ είναι ένας χώρος εξαιρετικής αισθητικής. Η φιλοξενία και η ξενάγηση υπερβαίνουν τις όποιες προσδοκίες έχετε διαμορφώσει. Οι εσωτερικοί χώροι παραγωγής κρασιού είναι εμπλουτισμένοι με εικαστικές και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και με οπτικοακουστικό υλικό που συμπληρώνει την ξενάγηση και σε ταξιδεύει στην ιστορία του τόπου και στο πραγματικό “κατώγι” του Αβέρωφ.

Τη δική μας ξενάγηση ανέλαβε μία ευγενέστατη κυρία που κατάφερε με την αμεσότητά της να κερδίσει ακόμα και το ενδιαφέρον του 7χρονου μικρού μας, οποίος της έκανε διαρκώς ερωτήσεις! Ο χώρος δεν έχει απλώς βαρέλια με κρασί και παλιά μπουκάλια από το κελάρι της οικογένειας… Έχει πολύτιμα αντικείμενα, χειρόγραφα και φωτογραφίες του Αβέρωφ που σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας και της μοντέρνας τέχνης ο επισκέπτης παρακολουθεί τις δεκαετίες να εναλλάσσονται, το παλιό να συμβαδίζει με το καινούριο και μέσα από τη γλαφυρή και παραστατική ξενάγηση σχεδόν βλέπει τις αρκούδες τις Πίνδου να δοκιμάζουν τα σταφύλια!

Υπάρχει κάτι που μένει ξεκάθαρα αναλλοίωτο στο χρόνο: το μεράκι και το όραμα του δημιουργού αποτυπωμένα στην ετικέτα του κρασιού που ο ίδιος σχεδίασε!

Λίγα λόγια για το Οινοποιείο Αβέρωφ από το επίσημο website του:

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.

”Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…”, έγραφε η ετικέτα του πρώτου εκείνου κρασιού που ο ίδιος είχε σχεδιάσει με μεράκι. Όμως το εγχείρημα ήταν περισσότερο από ένα απλό μεράκι. Ενταγμένο σε μια ευρύτερη προσπάθεια, με ένα τεράστιο ήδη έργο για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, η οινοπαραγωγική δραστηριότητα του Αβέρωφ, γεννιέται από το όραμα της αναμπέλωσης των εγκαταλειμμένων πλαγιών της Πίνδου και της αναβίωσης της παλιάς αμπελουργικής παράδοσης που ανθούσε στην περιοχή τον 18ο και 19ο αιώνα.

Σήμερα, το Κατώγι Αβέρωφ υπό τη διοίκηση του Αλέξανδρου Ιωάννου, εγγονού του Ευάγγελου Αβέρωφ, συνεχίζει την καλλιέργεια αμπελώνων στην περιοχή του Μετσόβου, με ιδιαίτερο στόχο την αναβίωση των αυτόχθονων ποικιλιών της περιοχής και δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο του οινοτουρισμού.

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ αποτελεί ένα κτήριο εξαιρετικής αισθητικής. Εξωτερικά είναι εναρμονισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Μετσόβου, ενώ οι εσωτερικοί χώροι παραγωγής χάρη στις εικαστικές παρεμβάσεις δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα. Πλάι στο οινοποιείο βρίσκεται και το ομώνυμο ξενοδοχείο προσφέροντας μία ολοκληρωμένη οινοτουριστική εμπειρία.

 

Φωτογραφίες από προσωπικό αρχείο (Δεκέμβριος 2021)

You May Also Like