Μουσικοχορευτική παράσταση για τη Μικρασιατική καταστροφή. Συμμετέχει η ορχήστρα Κανών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

«Όποιος ξεχνάει χάνεται, ραγίζει όποιος θυμάται».. μια εκδήλωση για τα «100 Χρόνια Εθνικής Μνήμης».. 100 χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης.. όπου έκλεισε με θλιβερό τρόπο ένα κεφάλαιο του ελληνισμού.. του ελληνισμού που διέπρεψε στη «μάνα» Μικρά Ασία..

Ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος».. σε συνεργασία με τον ΔΟΑΠΠΕΧ.. στο πλαίσιο του έτους για τα «100 Χρόνια Εθνικής Μνήμης».. διοργανώνουν την εκδήλωση με τίτλο: «Όποιος ξεχνάει χάνεται, ραγίζει όποιος θυμάται».. που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30.. στο Δημοτικό Θέατρο «Ορέστης Μακρής».. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Να βάλω εδώ μια παρένθεση για να σας προτείνω να επισκεφτείτε το μουσείο στο Προκόπι.. δίπλα στην εκκλησία του Άγιου Ιωάννη του Ρώσου.. ο οποίος να θυμίσω ότι γεννήθηκε στη σημερινή Ουκρανία.. σκλαβώθηκε ως στρατιώτης των Ρώσων από τους Τούρκους.. έζησε ως δούλος ενός Τούρκου στην Καππαδοκία της Μ.Ασίας.. λατρεύτηκε από τους Έλληνες της Καππαδοκίας για το πνεύμα του.. την αγιότητά του.. και μαζί με σημαντικά κειμήλια του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.. κατά τους διωγμούς των Χριστιανών.. το σκήνωμά του βρίσκεται σήμερα στο ναό. Το μουσείο είναι πραγματικά ένα βάλσαμο για την εθνική μας μνήμη.. Κλείνω την παρένθεση και επανέρχομαι στην παράσταση..

Πρόκειται για μια μουσικοχορευτική δραματοποιημένη παράσταση αφιερωμένη στα 100 χρόνια Μικρασιατικής τραγωδίας. Μια παράσταση που αναδεικνύει όλες τις πτυχές του μεγαλείου της ανεπανάληπτης Μικράς Ασίας. Το «όποιος ξεχνάει χάνεται, ραγίζει όποιος θυμάται».. φέρνει τη γλύκα και το άρωμα μιας άλλης εποχής. Μια παράσταση πολύτιμο ενθύμιο όσων χάθηκαν.. αλλά παρέμειναν για πάντα ζωντανά στις καρδιές μας.. μεταφέροντας ένα μήνυμα χαράς.. ελπίδας και προοπτικής.

Συμμετέχει η ορχήστρα Κανών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τραγούδι, Σοφία Μάνου,Σταύρος Χαλιαμπάλιας.
Συνδιοργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Δήμος Χαλκιδέων- ΔΟΑΠΠΕΧ, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος -ΟΠΑΣΤΕ.

You May Also Like