Μπορεί μια δασκάλα να δείχνει ταινία με σεξουαλικό περιεχόμενο (αγόρια στο ντους) στους μαθητές;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Την έντονη αντίδραση των γονέων προκάλεσε η κίνηση μιας δασκάλας σε δημοτικό της Αθήνας να προβάλλει ταινία με ερωτικές σκηνές σε μικρούς μαθητές. Μάλιστα.. σύμφωνα με καταγγελία.. ένας από τους μαθητές έφυγε σοκαρισμένος και επέστρεψε στο σπίτι του σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Πρόκειται για την ταινία «αγόρια στο ντους».. μια μικρού μήκους σουηδική ταινία.. διάρκειας 9 λεπτών.. σε σκηνοθεσία Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ. Ο αγγλικός τίτλος είναι «Shower Boys».. και το φιλμ έχει λάβει πολλές διακρίσεις.. μεταξύ των οποίων και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).. για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά του 2021. Ωστόσο.. είναι μια ταινία που βλέποντάς τη.. προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη για παιδιά δημοτικού.. αλλά θα μπορούσε να συνεισφέρει σε παιδιά γυμνασιο-λυκείου. Ένα παιδί ηλικίας δημοτικού.. θεωρώ ότι είναι παιδί και δεν πρέπει να πειραματιζόμαστε για την πνευματική εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Το παιχνίδι και το σεξ.. δεν είναι ένα μείγμα αποδεκτό στη νοημοσύνη και την ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού δημοτικού. Το να πονηρεύουμε το παιχνίδι.. το να αλλοιώνουμε το νόημά του.. είναι κάπως εγκληματικό θα έλεγα..

«Οι γονείς του αγοριού που έκαναν την καταγγελία είναι εκπαιδευτικοί και αναστατώθηκαν όταν είδαν το παιδί τους να επιστρέφει από το σχολείο, την περασμένη εβδομάδα σε άθλια κατάσταση. Το παιδάκι ήταν σε κατάσταση σοκ, έκανε εμετούς και η ψυχολογική του κατάσταση ήταν ταραγμένη. Οι γονείς προσπαθούσαν να καταλάβουν τι έχει συμβεί με το παιδί τους κι όταν τον ρώτησαν, αυτός τους είπε ότι η δασκάλα, την 4η ώρα του μαθήματος, τους έβαλε μια ταινία με τίτλο ‘’Τα αγόρια στο ντους’’. Το περιεχόμενο της ταινίας είχε αγόρια στην εφηβεία σε ερωτικές περιπτύξεις ενώ έκαναν ντους και υπήρχε κι ένας εκπαιδευτής στην ταινία που τους έλεγε να γίνουν άντρες και να σκληραγωγηθούν» δήλωσε στο protothema.gr ο δικηγόρος της οικογένειας Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς.

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Το θέμα νομικής κινητοποίησης των γονιών δεν είναι η ομοφυλοφιλία ως ένα από τα μηνύματα που εκπέμπει η ταινία.. αλλά ότι η προβολή της ταινίας έγινε χωρίς την παραμικρή διεπιστημονική προσέγγιση ή την προηγούμενη πληροφόρησή τους για τέτοιου είδους ευαίσθητα.. καίρια και ακανθώδη ζητήματα.

Είναι κρίσιμο εδώ να σημειώσουμε δυο πράγματα για τη σεξουαλική αγωγή. Βέβαια.. δεν γνωρίζω αν η εν λόγω δασκάλα.. πρόβαλλε αυτήν την ταινία στο πλαίσιο της υπόψη εκπαίδευσης – γιατί η σεξουαλική αγωγή είναι πια αντικείμενο εκπαίδευσης στα δημοτικά σχολεία – ή αν ήταν μια πρωτοβουλία που αποσκοπούσε σε προβληματισμό γύρω από το ρατσισμό.. Όπως και να είναι.. το θέμα έχει διεγείρει αντιδράσεις.. ακόμα ακόμα και από το σεξουαλικό αντικείμενο.. το οποίο βέβαια.. σύμφωνα με τις καταγγελίες των γονιών.. είναι αυτό που σόκαρε και τάραξε τα παιδιά.. Εν ολίγοις.. το σεξουαλικό ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο της ταινίας αναστάτωσε τις παιδικές ψυχές!

Σκοπός λοιπόν της σεξουαλικής αγωγής.. είναι η προαγωγή της ισορροπημένης σεξουαλικής υγείας του ατόμου. Κρίσιμος εδώ είναι ο ρόλος του σχολείου και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.. με κύριο στόχο την καλλιέργεια γνωστικών ικανοτήτων και την προώθηση αξιών.. που διαμορφώνουν τη σεξουαλική υγεία κι ευεξία των μαθητριών και μαθητών.

Τα προγράμματα σεξουαλικής αγωγής στοχεύουν στη διαμόρφωση σεξουαλικά μορφωμένων ατόμων.. δηλαδή.. σεξουαλικά υγιών και γνωστικά ενημερωμένων ανθρώπων. Δίχως αμφιβολία.. η σεξουαλική υγεία και η σεξουαλική συμπεριφορά του ατόμου.. επηρεάζει άμεσα τη στάση του.. απέναντι τόσο στον εαυτό του αλλά και στους άλλους.

Η οργανωμένη και ουσιαστική ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στο ελληνικό σχολείο.. συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη των αξιών του αυτοσεβασμού και της αποδοχής του άλλου.. αλλά και του χαρακτήρα των μαθητών και μαθητριών. Η γόνιμη συζήτηση και ο εποικοδομητικός διάλογος για θέματα περί της σεξουαλικότητας.. υπό την κατάλληλη και σωστή καθοδήγηση ενημερωμένων και ευαισθητοποιημένων επιστημόνων.. και όχι ανεξέλικτα και κατόπιν προσωπικής πρωτοβουλίας ενός εκπαιδευτικού.. παρέχει στους μαθητές και τις μαθήτριες ένα ασφαλές κλίμα.. όπου θα εκφράζουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.. και εν τέλει.. όλο αυτό να αποσκοπεί στο να λάβουν μια ορθή καθοδήγηση.

Με την έναρξη του 2000 γίνεται πρώτη φορά παρουσίαση σχολικών εγχειριδίων για τη Σεξουαλική Αγωγή απευθυνόμενο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης.. γίνεται αναφορά σε μια σειρά νέων θεμάτων συζήτησης.. όπως είναι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα.. η σεξουαλική ανάπτυξη και η Σεξουαλική Αγωγή. Το 2001 εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ένα σχολικό βιβλίο με θέματα σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων και σεξουαλικότητας. Στο σχολικό αυτό εγχειρίδιο με τίτλο «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση και Διαφυλικές Σχέσεις».. παρόλο που υπήρχε λεπτομερής καταγραφή στο άρθρο της Eλευθεροτυπίας το 2001.. αυτό το μάθημα δεν έγινε ποτέ.. γιατί το βιβλίο αφορίστηκε από τον Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδας.

Το 2020.. το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με το νόμο 4692/2020.. ενέταξε για πρώτη φορά.. υποχρεωτικά στο σχολικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.. πιλοτικά για 218 σχολεία σε όλη τη χώρα.. τη θεματική ενότητα «Ευ ζήν».. όπου διδάσκεται η Σεξουαλική Αγωγή.. αλλά και τη θεματική ενότητα «Κοινωνική ενσυναίσθηση και ευθύνη» στην οποία διδάσκονται αξίες όπως είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.. στη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α.

Όλες έχουμε παιδιά και νομίζω συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει μάθημα σεξουαλικής αγωγής.. αλλά αυτό να είναι πλήρως ελεγχόμενο και όχι ανοιχτό και επηρεαζόμενο από την προσωπικότητα και τη στάση ζωής ενός εκπαιδευτικού.. Εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να διδαχτούμε.. ούτε καν να συζητήσουμε τέτοια θέματα (ταμπού) στο σπίτι μας! Όλοι κατανοούμε πώς εξελίσσεται η άγνοια σε τέτοιου είδους θέματα.. Η σεξουαλική ανωριμότητα.. θεωρώ ότι ευθύνεται εν πολλοίς.. για τις ανωμαλίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.. που αφορούν σε παιδοβιασμό και σεξουαλική παρενόχληση..

Τελικά.. αν πρέπει να απαντήσω στο ερώτημα του τίτλου.. δηλαδή αν μπορεί μια δασκάλα να δείχνει τέτοιες ταινίες.. η απάντησή μου είναι φυσικά πως όχι.. μεγάλο όχι.. καμιά τέτοια πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει αντίστροφα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.. που είναι η σεξουαλική ωριμότητα..

 

Φωτογραφίες: Allen Taylor, Caroline Hernandez (Unsplash), Δημόσιες στο Facebook

You May Also Like