Νέο ορόσημο για τη μεγαλοπρεπή Sagrada Familia της Βαρκελώνης

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Η Σαγράδα Φαμίλια (Sagrada Familia = Ιερή Οικογένεια), ο μεγαλοπρεπής ναός στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, σχεδιασμένος από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί (1852-1926), επιτυγχάνει ένα νέο ορόσημο στην ιστορία της, κι έρχεται πιο κοντά στην ολοκλήρωσή της!

Λίγο πριν την εκπνοή του 2022, η Βαρκελώνη φώτισε τα κωδωνοστάσια των Ευαγγελιστών Λουκά και Μάρκου, που φθάνουν τα 135 μέτρα ύψος! Πιο συγκεκριμένα, φωταγωγήθηκαν το γλυπτό του βοδιού, που βρίσκεται στην κορυφή του πύργου του Ευαγγελιστή Λουκά, και το γλυπτό του λιονταριού, που αντιπροσωπεύει τον Ευαγγελιστή Μάρκο.

Οι υπεύθυνοι αρχιτέκτονες του έργου δήλωσαν ότι μέχρι το τέλος του 2023, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και τα κωδωνοστάσια των Ευαγγελιστών Ματθαίου και Ιωάννη, γεγονός που θα τους επιτρέψει να εγκαινιάσουν το σύνολο των κωδωνοστασίων των Ευαγγελιστών.

Μέσω δελτίου τύπου επισήμαναν την πρόβλεψη να ολοκληρωθεί το κωδωνοστάσιο του Ιησού Χριστού, το 2026, που συμπίπτει με την επέτειο εκατό χρόνων από το θάνατο του Γκαουντί. Την ίδια χρονιά, η Βαρκελώνη έχει προγραμματιστεί να διατελέσει Παγκόσμια Πρωτεύουσα Αρχιτεκτονικής (UIA-UNESCO).

Ιστορικό της κατασκευής της

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 1882, ο Γκαουντί ανέλαβε το έργο το 1883, μεταμορφώνοντάς το με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό του στυλ, συνδυάζοντας γοτθικό ρυθμό και μορφές μοντερνισμού.

Αν και ημιτελής μέχρι σήμερα, ο ναός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο Γκαουντί αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο έργο και όταν πέθανε, το 1926, είχε ολοκληρωθεί λιγότερο από το 1/4. Η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια έκτοτε προχώρησε με αργούς ρυθμούς, καθώς βασιζόταν σε ιδιωτικές δωρεές και διακόπηκε από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Η ανάκτηση του ρυθμού εργασιών και η σχετική πρόοδος παρατηρείται από τη δεκαετία του 1950 κι έπειτα.

Κωδωνοστάσια υπό κατασκευή – εικόνα από προσωπικό αρχείο (Δεκέμβριος 2022)

Κωδωνοστάσια

Το αρχικό σχέδιο του Γκαουντί περιλάμβανε 18 κωδωνοστάσια, που αντιπροσώπευαν τους Δώδεκα Αποστόλους, τους Τέσσερις Ευαγγελιστές, την Παναγία και τον Ιησού Χριστό. Οκτώ κωδωνοστάσια έχουν κατασκευαστεί από το 2010, που αντιστοιχούν στους τέσσερις αποστόλους, στην πρόσοψη της Γέννησης και τέσσερις αποστόλους, στην πρόσοψη των Παθών. Ο πύργος της Παναγίας εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Την πορεία των εργασιών έπειτα, τη διαβάσατε σε αυτό εδώ το άρθρο και μπορείτε να τη δείτε στο video!

Η ολοκλήρωση των κωδωνοστασίων θα κάνουν τη Σαγράδα Φαμίλια τον υψηλότερο ναό στον κόσμο, καθώς και το ναό με το ψηλότερο κωδωνοστάσιο στον κόσμο (170 μέτρα ακριβώς, ώστε να είναι κατά ένα μόλις μέτρο χαμηλότερο από τον κοντινό λόφο Montjuïc).

Η Βαρκελώνη τη νύχτα – πηγή φωτογραφίας Photo gallery – Sagrada Família – Sagrada Familia

 

Με πληροφορίες από το επίσημο site και τη Wikipedia 

Πηγή εισαγωγικής εικόνας: Photo gallery – Sagrada Família – Sagrada Familia

You May Also Like