Νηστίσιμη λεμονάτη μακαρονάδα με παξιμάδια χαρουπιού

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Είχα καιρό να μοιραστώ συνταγή κι εμπειρία στην κουζίνα γιατί είχα καιρό να μαγειρέψω κάτι πρωτότυπο! Όμως πρόσφατα μια φίλη με ρώτησε αν έχω δοκιμάσει παξιμάδια με χαρούπι και επέμεινε να το κάνω άμεσα. Λίγες μέρες αργότερα μια άλλη φίλη με ρώτησε αν έχω να της προτείνω καμιά ιδέα για κάτι διαφορετικό τώρα την περίοδο της νηστείας.

Σήμερα λοιπόν, συνδυάζω τις προτάσεις και τα αιτήματά σας και ετοιμάζω μία εύκολη, διαφορετική, νηστίσιμη, vegan μακαρονάδα γεμάτη γεύση, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Τι σχέση έχουν τα μακαρόνια με τα παξιμάδια; Θα το ανακαλύψετε κι εσείς ευθύς αμέσως!

Λεμονάτη νηστίσιμη μακαρονάδα με παξιμάδια χαρουπιού

Θα χρειαστούμε 1 πακέτο σπαγγέτι ολικής άλεσης (ή κανονικά), Νο 6. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού και al dente. Αποσύρουμε και κρατάμε μισό λίτρο από το νερό όπου έβρασαν τα μακαρόνια μας.

Υλικά

7-8 παξιμάδια με χαρούπι θρυμματισμένα

2-3 κουταλιές της σούπας πράσινες ελιές ψιλοκομμένες

2-3 κουταλιές της σούπας λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

ξύσμα και το χυμό από ένα λεμόνι

αλάτι, πιπέρι, μία σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο, ελαιόλαδο

προαιρετικά, τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας ή αν θέλουμε να είναι το πιάτο νηστίσιμο / vegan, μπορούμε να βάλουμε τυρί vegan.

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε τηγάνι, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα θρυμματισμένα παξιμάδια και ανακατεύουμε για λίγο να λαδωθούν. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μισό ξύσμα και χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το τηγάνι με το μίγμα στην άκρη.

Σε βαθύ τηγάνι ή wok βάζουμε λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί κι έπειτα τις ελιές. Σταδιακά και σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε τα μακαρόνια, λίγο από το νερό που είχαμε κρατήσει στην άκρη, το υπόλοιπο ξύσμα και χυμό λεμονιού, τις λιαστές ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε έπειτα το μίγμα του παξιμαδιού, το υπόλοιπο νερό και τα μυρωδικά μας.

Μπορούμε εδώ να βάλουμε και το τυρί ώστε να λιώσει ή να το αφήσουμε για το σερβίρισμα.

Το αποτέλεσμα είναι μία εντελώς διαφορετική, πρωτότυπη και χορταστική μακαρονάδα που συνδυάζει αναπάντεχα ωραία την όξινη γεύση από το λεμόνι, την αλμυρή από τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες με τη γλυκιά από το χαρούπι.

Ποιος είπε ότι η νηστεία δεν έχει τα καλά της;;;

 

You May Also Like