Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Πρόσφατα γνωριστήκαμε μέσα από τις σελίδες αυτού του blog με την Ασιατική κουζίνα. Φτιάξαμε κάτι απλό και ταυτόχρονα λαχταριστό και αγαπημένο, γλυκόξινο κοτόπουλο. Επίσης, μάθαμε κάποια πράγματα για το μαγικό σκεύος που λέγεται wok!
Σήμερα μπορούμε να πάμε αυτή τη γνωριμία ένα βήμα παραπέρα, μαγειρεύοντας μία, μάλλον γνωστή, συνταγή noodles. Συνδυάζει αρμονικά κρέας γαρίδες και διάφορα λαχανικά, ανάμεσα σε αυτή την ασιατική λιχουδιά που λέγεται “rice noodles” και πηγαίνει κυριολεκτικά με τα πάντα!
Νουντλς Σιγκαπούρης (Singapore noodles)
Υλικά
500 γρ. noodles ρυζιού
2 κομμάτια στήθος κοτόπουλου και 2 χοιρινά φιλετάκια, κομμένα σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο και μισό κρεμμύδι ψιλοκομμένα
3 κ.σ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
2 καρότα, 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
350 γρ. γαρίδες (μεσαίες – μικρές) καθαρισμένες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες)
100 γρ. baby corn (αν βρείτε εύκολα)
1 κούπα ρίζες φασολιών (ή 100 γρ. φασολάκια, αν δυσκολευτείτε)
3 κ.σ. σόγια σος
3 κ.σ. κάρυ κίτρινο σε σκόνη
Εκτέλεση
- Βάζουμε τα νουντλς σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με βραστό νερό. Τα αφήνουμε για 1 λεπτό να φουσκώσουν, στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Στραγγίζουμε ξανά και τα βάζουμε σε μπολ, πασπαλίζοντάς τα με λίγο κάρυ.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε wok, ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κάρυ. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό σοτάροντας για 3-4 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και προσθέτουμε τα λαχανικά, τις γαρίδες και λίγο ζεστό νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά.
- Τέλος, προσθέτουμε τη σόγια σος, να δέσει για 3-4 λεπτά κι έπειτα τα noodles, σβήνοντας τη φωτιά.
- Ανακατεύουμε προσεκτικά, όσο μπορούμε να μην διαλύσουμε τα νουντλς. Αναμιγνύουμε καλά να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε με λάιμ και και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, αν μας αρέσει!
Μην ξεχάσετε να βάλε στο τραπέζι σας chopsticks (αλλά βάλτε και κανένα πιρούνι, μην ταλαιπωρείται ο κόσμος!)