Οι άντρες που κακομεταχειρίζονται τις γυναίκες λένε ότι εκείνες τους προκαλούν!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα έχουν πάρει τελευταία τη μορφή μάστιγας. Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας φρικτές καταγγελίες από γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποιητικών συντρόφων.

Οι εικόνες συγκλονίζουν αλλά προφανώς αυτό δεν αρκεί για να κατευνάσει το αντριλίκι κάποιων.. Δεν λογαριάζουν δυστυχώς ούτε τα αθώα βλέμματα των παιδιών τους.. Σαπίζουν στο ξύλο τις γυναίκες τους και τις απειλούν πολλές φορές βάζοντας μπροστά τα παιδιά..

Οι γυναίκες που γίνονται θύματα.. είναι βασικά αδύναμες καθώς τις περισσότερες φορές υπάρχει απουσία οικογένειας.. ανύπαρκτα εισοδήματα και πόροι διαβίωσης.. αλλά υπάρχει και η αδιαφορία του κοινωνικού κύκλου..

Ιδίως η αδιαφορία του κοινωνικού κύκλου.. είναι αυτή που που παίζει τον πιο ουσιώδη ρόλο.. Αν ένας γείτονας.. αν ένας συνάδερφος.. αν κάποιος ήθελε να παρατηρήσει το θύμα.. αν άνοιγε στη γυναίκα ένα παράθυρο διαφυγής.. αν τη νουθετούσε να μιλήσει στην αστυνομία.. σε μια γραμμή βοήθειας.. Δυστυχώς δύσκολα βρίσκεις σήμερα ανθρώπους να νοιάζονται για τους άλλους.. Ο κανόνας είναι να βρίσκεις ανθρώπους που στρέφουν το κεφάλι από την άλλη..

Οι άντρες που γίνονται θύτες.. μάλλον.. δεν γίνονται.. είναι θύτες διαρκείας.. παρουσιάζουν συμπεριφορές αγέλης.. στην οποία θέλουν να είναι οι αρχηγοί..  Ο άντρας χρησιμοποιεί τη βία ως μέσον για να εξακολουθεί να ελέγχει τη σύντροφό του και για να της κάνει επίδειξη δύναμης.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άντρες που χτυπούν τις γυναίκες τους έχουν βασικά το ίδιο πορτραίτο. Όπως υποστηρίζουν.. οι νταήδες αυτοί μοιάζουν σε κάτι.. έχουν ένα κοινό γνώρισμα.. Ο ναρκισσισμός.. αυτό είναι το κυριότερο κοινό γνώρισμά τους.

Στην ουσία.. «ο ξυλοδαρμός είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο ανεπαρκής άντρας προσπαθεί να αποδείξει τον ανδρισμό του».

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι άντρες που κακομεταχειρίζονται τις γυναίκες τους λένε ότι εκείνες προκαλούν τους ξυλοδαρμούς.

Κύκλος Βίας – Τα τρία Στάδια

Στο πρώτο στάδιο, ο άντρας καταφεύγει σε βρισιές και χρησιμοποιεί προσβλητική γλώσσα. Απειλεί ότι θα πάρει τα παιδιά μακριά της και πως δεν θα τα ξαναδεί. Εκείνη, νιώθοντας ότι απειλείται, μπορεί να παραδεχτεί ότι όλα είναι δικό της σφάλμα και να αποδεχτεί την ευθύνη για τη δική του προσβλητική συμπεριφορά. Τώρα είναι παιχνιδάκι στα χέρια του. Εκείνος κερδίζει τον έλεγχο. Αλλά πρέπει να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη κυριαρχία.

Στο δεύτερο στάδιο επιβάλλει την αφεντιά του μ’ ένα εκρηκτικό ξέσπασμα βίας. Την κλωτσάει.. της δίνει γροθιές.. της τραβάει τα μαλλιά.. και προβαίνει σε σεξουαλικές πράξεις με βίαιο τρόπο. Η γυναίκα καταλαβαίνει για πρώτη φορά ότι δεν έφταιγε εκείνη.

Στο τρίτο στάδιο.. αμέσως μετά το ξέσπασμα βίας.. ο άντρας παρηγορεί τη γυναίκα του γεμάτος τύψεις. Τη γεμίζει δώρα και την ικετεύει να τον συγχωρήσει. Της υπόσχεται ότι αυτό το πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. Κι όμως συμβαίνει ξανά και ξανά. Και δεν υπάρχουν πια τύψεις. Τώρα πια είναι τρόπος ζωής. Αν αυτή απειλήσει ότι θα φύγει, έρχονται πάντα στο προσκήνιο οι απειλές..

Αντίκτυπος στα παιδιά

H ενδοοικογενειακή βία είναι χαραγμένη στον εγκέφαλο των παιδιών και οι συνέπειές της μερικές φορές δεν σταματούν ποτέ να τα επηρεάζουν. Κάποια τραύματα δεν επουλώνονται ποτέ και ορισμένα σημάδια δεν είναι πάντα ορατά. Όμως, το παιδί βιώνει, βλέπει, ακούει και οι σκηνές βίας το στιγματίζουν για πάντα.

 

Photos: Kat J¨,  Ben White, engin akyurt, Mika Baumeister  (Unsplash)

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *