Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει…

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Θα μπορούσε να γίνει ένα σενάριο για ταινία τρόμου. Αυτός ο τίτλος.. σίγουρα υπόσχεται πολύ τρόμο! Κι όμως.. αυτή είναι η αλήθεια.. Κι όμως.. παραδόξως.. αυτή η αλήθεια εκφράστηκε από πολιτικό της κυβερνήσεως..

Η οργή του κόσμου κατακλύζει τα social media.. αναφορικά με την προκλητική δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.. σε πρωινή εκπομπή του ANT1. «Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει…», είπε κυνικά και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Πολύ καλά τα λέει. Αυτή είναι η αλήθεια. Κακώς μετά τα γύρισε. Για «αποσπασματική προβολή μιας φράσης του που διαστρεβλώνει την αλήθεια» έκανε λόγο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις ο Στέλιος Πέτσας. Όχι κύριε Στέλιο.. δεν διαστρεβλώνει την αλήθεια. Γιατί αυτήν είναι η αλήθεια. Όποιος δεν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα τιμών της αγοράς.. θα κινδυνεύσει..

Άλλο θα κινδυνεύσει και άλλο θα πεθάνει. Αν κάνει κρύο χειμώνα.. και αν δεν έχει βρει εναλλακτικούς τρόπους να θερμανθεί ένας άνθρωπος.. τότε με ρεύμα (κλιματιστικό) ή με πετρέλαιο/φυσικό αέριο.. δεν παίζει και να ζεσταίνεται.. και να τρέφεται.. και να ψυχαγωγείται έστω στο σπίτι..

Ρεύμα για τηλεόραση.. ηλεκτρονικά παιχνίδια.. ίντερνετ.. κτλ.. δεν πρέπει να καταναλώνουμε κατά τους πολύ χειμερινούς.. και κατά τους πολύ θερινούς μήνες. Δεν θα φτάσουν τα λεφτά.. γι αυτό. Δηλαδή περιμένετε να κάνω τον υπολογισμό..

450 για το ενοίκιο (οικονομικό τριάρι – ζευγάρι με 1 παιδί)

50 για τα κοινόχρηστα

100 για το ρεύμα.. με οικονομία

150  για το πετρέλαιο θέρμανσης με οικονομία και αυτό

100 ευρώ για βενζίνη (όχι βόλτες αλλά για τις βασικές μετακινήσεις)

500 ευρώ σούπερ μάρκετ (βγαίνει περίπου 5 ευρώ την ημέρα κατ’ άτομο)

50 ευρώ κινητά και ίντερνετ

100 ευρώ έξοδα αυτοκινήτου (σέρβις, ασφάλεια, τέλη κτλ)

50 ευρώ χαρτζιλίκι

50 ευρώ φροντιστήρια κτλ

Με ένα παιδί.. χωρίς να υπολογίζουμε ρούχα, σχολικά, καθαριστικά, είδη υγιεινής, ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ, έξοδα για γιατρούς που δεν καλύπτονται από την ασφάλεια (οφθαλμίατρος, οδοντίατρος κτλ), κάποιο δώρο σε γιορτή, μια χαλαρή έξοδος..

Χωρίς την παραπάνω παράγραφο που δεν γίνεται να μην υπάρχουν.. βγαίνει κάθε μήνα.. 1600 ευρώ..

Όλα αυτά τα πάνω.. με τις προηγούμενες τιμές.. Πάμε να δούμε πώς προσαρμόζονται οι τιμές πλέον; Γιατί αυτές μπορούν και προσαρμόζονται.. δεν είναι σας εμάς τους ανθρώπους τους απροσάρμοστους..

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα ζητήσει αύξηση για το σπίτι.. σύμφωνη με τον πληθωρισμό.. Δηλαδή θα μας πει.. 500 και άμα θέλεις. Το ρεύμα.. ιδίως αν έχεις βάλει κάποια από τις πολυδιαφημισμένες ιδιωτικές εταιρείες.. μπορεί να το δεις να πάει και 300.. και 400.. το μήνα. Το πετρέλαιο θέρμανσης.. ακόμα και αν επιδοτηθεί.. θα έχει αύξηση. Επίσης ξεχνάμε το επίδομα για την κίνηση.. και γενικά θα δούμε κι εκεί 50 με 100 αύξηση το μήνα. Θέλετε να μιλήσουμε για το σούπερ μάρκετ; Από 500 θα πάει σίγουρα στα 600..

Για να μη σας κουράζω.. Αν θέλαμε 1600 με 2000 ευρώ για να ζήσουμε.. πλέον θα χρειάζονται σίγουρα πάνω από 2000.. Τι θα κόψουμε; Μάλλον να το πω πιο κομψά.. Τι θα προσαρμόσουμε;

Αυτό το τελευταίο ερώτημα το αφήνω ως τροφή για σκέψη.. Ή θα προσαρμοστούμε ή θα πεθάνουμε. Είναι αλήθεια. Κάτι θα πρέπει να κόψουμε για να μας φτάνουν τα χρήματα..

You May Also Like