Παχυσαρκία και φλεγμονή; Αυτός ο ξηρός καρπός τα καταπολεμά!

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Λένε και ξαναλένε πως οι ξηροί καρποί εκτός από γεύση και ενέργεια προσθέτουν και… κιλά! Έχουν υπάρξει έρευνες που υποστηρίζουν πως τα οφέλη τους είναι πολλά αλλά όλα εξαρτώνται κυριολεκτικά από την χούφτα μας! Αν δηλαδή τα φιστικάκια, τα αμυγδαλάκια και όλα τα συναφή που βρίσκονται μέσα στο μπολάκι και στην ταινία που παρακολουθούμε εξαφανίζονται σε χρόνο μηδέν, ε ναι, τότε θα μας δώσουν όγκο! Αν όμως, με φειδώ τα καταναλώνουμε, τότε τα οφέλη και μόνο αυτά θα φανούν!

Ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα ότι υπάρχει ένα είδος ξηρού καρπού που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και τη μείωση της φλεγμονής. Πρόκειται για τα πεκάν, μια ποικιλία καρυδιών με προέλευση από τις νότιες Πολιτείες της Αμερικής και το βόρειο Μεξικό, τα οποία υπάρχουν και στο ελληνικό εμπόριο.

«Οι άνθρωποι αναζητούν πιο υγιεινές επιλογές και τώρα έχουμε αποδείξει ότι τα πεκάν είναι ένα υγιεινό εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι καταναλωτές», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Luis Cisneros-Zevallos, Ph.D., καθηγητής φυτοκομίας και επιστήμης τροφίμων στο Τμήμα Επιστημών Φυτοκομίας στο Texas A&M College of Agriculture and Life Sciences…

Τι κερδίζουμε τρώγοντας πεκάν, σύμφωνα με την έρευνα

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε δίαιτες με πεκάν και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε μια σειρά μοντέλων ποντικών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πεκάν αύξησαν τις ενεργειακές δαπάνες και μείωσαν τόσο τη δυσβολία (μια ανισορροπία των μικροβιακών ειδών) όσο και τη φλεγμονή.

Ο καθηγητής Cisneros-Zevallos τόνισε τις παρατηρούμενες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των πεκάν, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή χαμηλού βαθμού που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και σε ανάπτυξη πολλών διαδεδομένων ασθενειών. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί διατηρούν το σωματικό βάρος και προλαμβάνουν τον διαβήτη, ακόμα και όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης χαρακτηρίζουν τα πεκάν «υπερτροφή» και ελπίζουν τόσο στην άμεση κατανάλωσή τους από το κοινό όσο και στην αξιοποίηση τους σε συμπληρώματα διατροφής. Μην διστάσετε λοιπόν την επόμενη φορά που θα σας προσφέρουν πεκάν, πάρτε χούφτα, δίχως ενοχές!

 

Φωτό: Delfina Cocciardi, Levi Guzman, Taylor Kiser, Sara Cervera (unsplash.com)

You May Also Like