Ο espresso tonic είναι το επόμενο μεγάλο coffee trend!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ακολουθεί αληθινή ιστορία… Είμαστε στην Κάρυστο πριν λίγες μέρες και περνώντας από ένα καφέ βλέπουμε στον τιμοκατάλογο (αναρτημένο στον τοίχο) ότι προσφέρεται espresso tonic. Αφού σχολιάσαμε τύπου “πόσο μπροστά είναι η Κάρυστος”, “ούτε στα Starbucks” και “πόσο hipster πρέπει να είναι ο barista” είπαμε να παραγγείλουμε…

“Δεν έχω tonic”, μας απάντησε ο hipster-not barista, συμπληρώνοντας ότι είμαστε οι πρώτοι που το ζητάνε και ότι πρέπει να πάρει tonic γιατί έγινε ρεζίλι…

Τελικά το ψάξαμε, το μελετήσαμε, το φτιάξαμε μόνοι μας, το δοκιμάσαμε και σας παρουσιάζουμε το επόμενο μεγάλο coffee trend που λέγεται espresso tonic!

Καταρχάς τι είναι το tonic; 

Πρόκειται για αναψυκτικό που αποτελείται κυρίως από ανθρακούχο νερό και κινίνη (ένα φυσικό κρυσταλλικό αλκαλοειδές, γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, όπως η αναλγητική και αντιφλεγμονώδης δράση). Έχει μια ξεχωριστή πικρή γεύση και συνοδεύει συνήθως κοκτέιλ, όπως το δημοφιλές gin tonic.

Τι είναι ο espresso tonic; Είχαμε και στο χωριό μας;

Στο χωριό μου δεν είχα, καθώς φαίνεται να πρωτοεμφανίστηκε το 2007 από Σουηδούς baristas.

Όταν το ακούει κανείς για πρώτη φορά αναρωτιέται πώς μπορεί να συνδυαστεί ένας δυνατός καφές με την υπόξινη, πικρή γεύση του tonic. Κι όμως… το αποτέλεσμα είναι ένα δροσιστικό, τονωτικό, άκρως καλοκαιρινό ρόφημα, με εντυπωσιακή εμφάνιση, ό, τι πρέπει για photo, αφού πριν το ανακατέψουμε σχηματίζει “στρώσεις”, με το τόνικ να σπρώχνει τον εσπρέσο προς τα πάνω!

Ένα ακόμη βασικό συστατικό που ολοκληρώνει την παρασκευή του αλλά και την εμφάνισή του είναι η γαρνιτούρα. Μπορείτε να επιλέξετε αυτή που σας αρέσει ανάμεσα σε φέτα λεμόνι, λάιμ ή πορτοκάλι κι ένα βότανο – αρωματικό, όπως μέντα (προαιρετικά).

Θα χρειαστούμε λοιπόν:

πειραματισμός στο σπίτι…

Διπλό εσπρέσο, τόνικ, παγάκια, γαρνιτούρα

Έχετε υπόψη ότι ο φρέσκο-αλεσμένος καφές δίνει σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα…

Προσοχή με τα παγάκια:

Δεν πρέπει να βάλουμε πολλά καθώς θα αραιώσουν το ρόφημά μας και θα χαλάσουν τη γεύση του. Ιδανικά, κρυώνουμε για 15 λεπτά τον εσπρέσο, πριν φτιάξουμε το ρόφημα. Ο πολύ ζεστός καφές θα λιώσει τον πάγο αλλοιώνοντας τη γεύση.

Βήματα:

Γεμίζουμε ένα ποτήρι με παγάκια (μετρίου μεγέθους ή ψηλό).

Ρίχνουμε 150 ml tonic μέσα στο ποτήρι.

Ρίχνουμε τον εσπρέσο αμέσως μετά (που έχουμε αφήνει να παγώσει για 15 λεπτά. Αν δεν υπάρχει χρόνος, εναλλακτικά χτυπάμε τον εσπρέσο σε σέικερ με παγάκια, για να κρυώσει).

Γαρνίρουμε με μια φέτα πορτοκάλι ή λεμόνι ή λάιμ (στύβοντας και λίγες σταγόνες μέσα στο ρόφημα).

Πριν ανακατέψουμε το αριστούργημα, ανεβάζουμε Instagram photo με hashtag #espressotonic!

Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε..!

You May Also Like