Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Αόρατες Αναπηρίες & πανδημία Covid-19

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία γιορτάζεται κάθε χρόνο σαν σήμερα, 3 Δεκεμβρίου. Η αναγνώριση αυτής της ημέρας έχει σκοπό να προάγει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς τους και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Πρόκειται για μια υπενθύμιση σε όλους μας να μην επιτρέπουμε διακρίσεις που εξακολουθούν να βιώνουν πολλοί άνθρωποι με αναπηρία και παράλληλα να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες συνθήκες και προσβάσιμες κοινωνίες για εκείνους. Αυτή τη μέρα αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και όλες τις αναπηρίες, δεσμευόμαστε να ακούμε και να κατανοούμε καλύτερα τα άτομα με αναπηρία, προσβλέπουμε σε μία ανοιχτή και προσβάσιμη κοινωνία για όλους, αναλαμβάνουμε δράσεις και τις υποστηρίζουμε σε καθημερινή βάση με τη στάση μας, τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας.

Δεν είναι ορατές όλες οι αναπηρίες

Όταν μιλάμε για αναπηρία, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε αμαξίδια, δυσμορφίες, κωφάλαλους, τυφλούς και ό, τι άλλο είναι έντονο και προφανές. Υπάρχουν όμως και τύποι αναπηρίας που δεν είναι τόσο εμφανείς. Η συζήτηση και οι δράσεις μία τέτοια μέρα θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να ευαισθητοποιηθούμε για να μειωθεί το «στίγμα» των τύπων αναπηρίας που δεν «φαίνονται», τις λεγόμενες «αόρατες». Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι:

Διαβήτης

Νευρολογικές διαταραχές

Αυτισμός

Κυστική Ίνωση

Αυτοάνοσα νοσήματα

Χρόνιες παθήσεις

Οι αόρατες αναπηρίες μπορεί να μην φαίνονται όμως υπάρχουν.

Γιατί διαφέρει η φετινή χρονιά;

Λόγω της πανδημίας Covid-19 φυσικά, που έχει επηρεάσει τα άτομα με αναπηρίες ποικιλοτρόπως. Η πανδημία έπληξε και συνεχίζει να πλήττει τον κόσμο και την Ελλάδα, ενώ παράλληλα έφερε στο προσκήνιο με πολύ οδυνηρό τρόπο τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες ήταν ήδη δύσκολη, πλέον είναι δυσκολότερη. Πολλοί βιώνουν μοναξιά και απομόνωση.

Το να δείχνουμε σε άλλους ανθρώπους καλοσύνη και κατανόηση τους εξασφαλίζει ένα αίσθημα ασφάλειας. Το να σταθούμε δίπλα τους στη διεκδίκηση αξιοπρεπούς διαβίωσης και άσκησης των δικαιωμάτων τους, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Οι συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους και πρέπει να τους εξασφαλίσουμε και τις ίδιες δυνατότητες συμμετοχής σε όλα τα πεδία πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής έκφρασης. Ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πάντα ότι ανάπηρος δεν γεννιέσαι μόνο και ότι κανένας από εμάς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την αρτιμέλεια.

 

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *