Παιδί φαινόμενο.. ας το εκμεταλλευτούμε!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Ο 19χρονος Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί.. παιδί προσφυγικής οικογένειας από το Ιράν που βγήκε στην ακτή της Λέσβου με μια από τις βάρκες με τις οποίες περνάνε οι αλλοδαποί στο νησί.. βρέθηκε ανάμεσα στους πρώτους των πρώτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022.

Με 18,25 ο Κούρος Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί έγινε ο δεύτερος σε βαθμολογία στις φετινές Πανελλήνιες  εξετάσεις του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έγραψε 20 στα Μαθηματικά και στη Φυσική.. 19,5 στη Χημεία και 13,5 στην Έκθεση.

Ναι είναι ένα παιδί φαινόμενο! Μέσα σε 3 χρόνια κοιτάξτε τι κατάφερε! Σίγουρα του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.. και βέβαια τέτοια μυαλά δεν πρέπει να χάνονται! Συγχαρητήρια έλαβε πολλά.. και μέσα σ’ όλα.. και από τον πρωθυπουργό! Σωστή η κίνηση.. σωστά προβάλλονται τέτοια παραδείγματα.. και κακώς ορισμένοι το στρέφουν αυτό το ενδιαφέρον σε προεκλογικά παιχνίδια..

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη οπτική του πράγματος.. Υπάρχει και το «μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας».. Υπάρχει επίσης και το «τι γίνεται μετά τα ευχάριστα αποτελέσματα των πανελλαδικών;».

Υπάρχουν τόσα ακόμα παιδιά εκεί έξω που από φτωχές οικογένειες.. από βιοπαλαιστές γονείς.. καταφέρνουν να βγάλουν καλούς βαθμούς και να περάσουν σε πολύ καλά πανεπιστήμια! Και μετά τι; Ποιος θα πληρώσει τα πανάκριβα ενοίκια στην Αθήνα ή τη συμπρωτεύουσα; Ποιος θα πληρώσει διπλό ρεύμα.. διπλό πετρέλαιο θέρμανσης.. διπλές ανατιμήσεις σε τρόφιμα.. και γενικά.. που θα βρεθούν 7-8 κατοστάρικα για να συνεχίσει το παιδί τις σπουδές;

Ίσως εκεί θα έπρεπε να σκύβουν το κεφάλι οι πολιτικοί ηγέτες.. εκεί να ενδιαφέρονται.. και σίγουρα όχι να επιδιώκουν να φωτογραφίζονται με ανθρώπους που έκαναν το θαύμα.. που έκαναν μια μεγάλη υπέρβαση.. προς τέρψιν λαϊκισμού και για πολιτικά οφέλη!

Πώς θα εξασφαλίσουν τον Κούρο αλλά και το κάθε Ελληνόπουλο για να συνεχίσουν τις σπουδές τους; Πώς θα κυρώσουν το.. «Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει».

Η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά.

Σωκράτης, 469-399 π.Χ., Φιλόσοφος

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *