Panettone, το χριστουγεννιάτικο τσουρέκι!

Όσο και να λέμε πως τα τσουρέκια είναι πασχαλινά, το panettone μας θυμίζει πως τα Χριστούγεννα είναι η εποχή, για το αφράτο αυτό γλύκισμα που μοιάζει με τσουρέκι και κατάγεται από την Ιταλία!

Αρέσει σε όλους για την τρομερή του γεύση και το γεγονός πως είναι ναι μεν γλυκό, αλλά μπορείς να φας όσο θες! Όχι γιατί δεν παχαίνει, αλλά γιατί είναι τόσο γλυκό, όσο πρέπει!

Το Panettone έχει προέλευση την Βόρεια Ιταλία και συγκεκριμένα το Μιλάνο. Οι μύθοι γύρω από την ιστορία του είναι ποικίλοι. Όμως σίγουροι δεν είμαστε τελικά από το ποιος το έφτιαξε πρώτη φορά και εδώ που τα λέμε το σημαντικό είναι πως υπάρχει!

Πολλοί αποδίδουν την ετυμολογία της λέξης στο “pan de ton” (το ψωμί της πολυτέλειας), εμπνευσμένοι από την ρομαντική κίνηση ενός νεαρού Ιταλού ευγενή, ο οποίος δημιούργησε το panettone προσπαθώντας να προσεγγίσει την όμορφη κόρη ενός φούρναρη. Άλλοι στη φράση “Pan de Tony” (το ψωμί του Τόνυ), αποδίδοντας το στον ταπεινό παραγιό της αριστοκρατικής οικογένειας Sforza, ο οποίος έσωσε την κατάσταση όταν το χριστουγεννιάτικο κέικ που είχε ετοιμαστεί, κάηκε.

Who knows? ή μάλλον Chi lo sa?

Εγώ πάντως το προτιμώ με τον πρωινό μου καφέ και σίγουρα δεν το βάζω στην κατηγορία μελομακάρονου, κουραμπιέ, όμως μου αρέσει!

Η συνταγή του είναι εύκολη και μπορείτε να δοκιμάσετε να το φτιάξετε και να μοσχομυρίσει το σπίτι!

Πάμε να δούμε:

Υλικά:

350 γρ. αλεύρι
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κύβο μαγιά (φρέσκια)
70 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
2 κρόκοι αυγών
100 γρ. βούτυρο
3 κ.σ χλιαρό νερό
βανίλια
20 γρ. κεράσι, φρουί γλασέ
20 γρ. πορτοκάλι, φρουί γλασέ
20 γρ. δαμάσκηνα, φρουί γλασέ
ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

Διαλύετε στο χλιαρό νερό τη μαγιά και προσθέτετε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και τα τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο (για την παρασκευή ζύμης). Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Τοποθετείτε τη ζύμη σε σκεύος που έχετε αλείψει καλά με λάδι και την αναποδογυρίζετε αρκετές φορές για να λαδωθεί απ’ όλες τις πλευρές.

Τοποθετείστε τη ζύμη σας σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μόλις φουσκώσει την ζυμώνετε πάλι και μετά την μοιράζετε σε 2 κομμάτια. Τοποθετείστε τη ζύμη σε 2 στρογγυλές ή μακρόστενες φόρμες για κέικ τις οποίες έχετε αλείψει καλά με βούτυρο. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50′-60′ περίπου.

Έτοιμο το γλύκισμα!

Κάτια Καραχάλιου

You May Also Like