Περιστροφή γης. Αυτό το γνωρίζατε;

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Αυτό ομολογώ ότι δεν το γνώριζα. Νόμιζα ότι η γη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της σε 24 ώρες και γύρω από τον ήλιο σε 1 χρόνο. Αυτό που δεν γνώριζα.. είναι ότι ο πυρήνας της γης περιστρέφεται με ιδιαίτερο.. μέχρι τώρα σχεδόν ακαθόριστο από την επιστήμη τρόπο.

Πολλές μελέτες που παρατηρούν τα έγκατα της γης.. μαρτυρούν πως ο πυρήνας αναστρέφει την κίνησή του ανά κάποιες δεκαετίες. Η περιστροφή του στερεού εσωτερικού πυρήνα της Γης εκτιμάται ότι πρόσφατα σταμάτησε.. και ο πυρήνας φαίνεται να ετοιμάζεται να αναστρέψει την κίνηση του προς την αντίθετη κατεύθυνση.. Αυτό αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια.. οπότε και ο πυρήνας θα κινείται δεξιόστροφα.. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις.. η δεξιόστροφη κίνηση θα κρατήσει περίπου μέχρι το 2040.. όπου θα το πάρει πάλι από την ανάποδη!

Ο εσώτερος πυρήνας.. ο οποίος έχει εκτιμώμενη ακτίνα 1.220 χιλιόμετρα.. αποτελείται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο.. και παρουσιάζει θερμοκρασίες παρόμοιες με του Ήλιου.. χωρίζεται από την υπόλοιπη στερεά Γη από τον υγρό εξώτερο πυρήνα.. γεγονός που του επιτρέπει να περιστρέφεται διαφορετικά από τον ίδιο τον πλανήτη. Η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα επηρεάζεται από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί ο εξωτερικός λιωμένος πυρήνας και εξισορροπείται από τις βαρυτικές επιδράσεις του μανδύα.. του ενδιάμεσου στρώματος της Γης ανάμεσα στον πυρήνα και στον φλοιό.

Άρα φίλες.. αν κάποιοι νομίζουν ότι όλος ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπό τους.. να τους πείτε να αλλάξουν πορεία.. όπως κάνει ο πυρήνας της γης.. καθώς αν δεν άλλαζε πορεία και επέμενε να κινείται στη μια κατεύθυνση.. πιθανόν να μην υπήρχε ζωή..

 

Πηγές: nature.com / WP / REUTERS

Φωτογραφίες: Unsplash

You May Also Like