Γράφει η Πέννυ Αδάμου.
Η παραδοσιακή σκορδαλιά είναι ένα ντιπ που γίνεται με το συνδυασμό σκόρδου και πατάτας λιωμένης ή ψίχας ψωμιού μουσκεμένη στο νερό και ξηρούς καρπούς.
Τα παλιά χρόνια έφτιαχναν τη σκορδαλιά στο γουδί μέχρι το σκόρδο και το αλάτι να γίνει σαν αλοιφή.
Σήμερα υπάρχουν οι επεξεργαστές τροφίμων που μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, αλλά με την παλιά μέθοδο γίνεται πολύ πιο ωραία.
Εμένα μου αρέσει πολύ σε συνδυασμό με τον μπακαλιάρο και η αλήθεια είναι πως συνηθίζω να τρώω μόνο την ημέρα της 25ης Μαρτίου.
Δίνει μια ωραία γεύση στο φαγητό μας. Πάμε να δούμε πόσο εύκολο είναι;
Υλικά:
3 πατάτες βρασμένες
2-3 σκελίδες σκόρδο
1/2 κ.γ. αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/3 κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρούμενο
1/4 κούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού
Ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κρεμμυδάκι φρέσκο, για διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάζουμε το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο στο μούλτι και το λιώνουμε. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο υγρό, όπως π.χ. λίγο ξύδι. Ακόμη καλύτερα θα λιώσουμε το σκόρδο με το αλάτι στο γουδί μέχρι να γίνει σαν κρέμα.
Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν.
Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι γιατί δεν θέλουμε να γίνουν σαν κρέμα.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές, το λιωμένο σκόρδο και το αλάτι, αν χρησιμοποιήσατε την πρώτη μέθοδο, ή το λιωμένο σκόρδο με το αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το ξύδι ή το χυμό του λεμονιού σταδιακά και δοκιμάζουμε μέχρι να μας ικανοποιήσει η γεύση.
Την αφήνουμε εκτός ψυγείου να κρυώσει. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.
Να περάσετε καλά, να απολαύσετε τις ημέρες σας και το φαγητό σας!