Πραγματικότητα το χάπι της νεότητας;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή πραγματικότητα; Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το χάπι νεότητας, είναι γεγονός! Το πιο κοντινό σε αυτό είναι ταινίες στην τηλεόραση και το σινεμά, λογοτεχνικά βιβλία, βιβλία επιστημονικής φαντασίας, όμως σήμερα, ίσως να είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε για να συμβεί στ’ αλήθεια.Μέσα στο καλοκαίρι, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, του Πανεπιστήμιου του Μέιν και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) ισχυρίζονται ότι ξεκλείδωσαν ένα νέο μυστικό όσον αφορά τη γήρανση και τις ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν.

Η πρωτοποριακή τους μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του ιατρικού περιοδικού Aging, με τίτλο «Χημικά μέσα για την αντιστροφή της γήρανσης και την αποκατάσταση της κυτταρικής λειτουργίας». Τα ευρήματα της ομάδας βασίστηκαν στη βραβευμένη με Νόμπελ ανακάλυψη ότι η έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων, που ονομάζονται παράγοντες Yamanaka, θα μπορούσε να μετατρέψει τα ενήλικα κύτταρα σε επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPSCs), χωρίς μάλιστα να προκαλέσει γενετικές μεταλλάξεις. Η ερευνητική ομάδα λοιπόν, αφού εργάστηκε για πάνω από τρία χρόνια για να βρει μόρια που μπορούν να συνδυαστούν για να αντιστρέψουν την κυτταρική γήρανση και να αναζωογονήσουν τα ανθρώπινα κύτταρα, προχώρησε τώρα σε μία συναρπαστική ανακάλυψη.

Μέσα από πειράματα σε ποντίκια και πιθήκους, κατάφερε να εντοπίσει έξι χημικά κοκτέιλ που μπορούν να αντιστρέψουν τα οπτικά σημάδια γήρανσης σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αναζωογονώντας ουσιαστικά ολόκληρο το σώμα.

Αυτά τα κοκτέιλ περιέχουν ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι γνωστές για τη θεραπεία σωματικών και ψυχικών διαταραχών και έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων, κατάθλιψης και Πάρκινσον.«Μέχρι πρόσφατα, το καλύτερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν η αργή κυτταρική γήρανση. Νέες ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι μπορούμε τώρα να την αντιστρέψουμε χωρίς ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη με την ιική εισαγωγή συγκεκριμένων γονιδίων Yamanaka στα κύτταρα», δήλωσε ο David A. Sinclair, καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής και συν-διευθυντής του Paul F. Glenn Center for Biology of Aging Research στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Μελέτες στο οπτικό νεύρο, στον εγκεφαλικό ιστό, στα νεφρά και στους μύες έδειξαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα με βελτιωμένη όραση και παράταση της διάρκειας ζωής σε ποντίκια και, πρόσφατα, τον περασμένο Απρίλιο, βελτιωμένη όραση και σε πιθήκους», συνέχισε, για να καταλήξει ότι η προετοιμασία για κλινικές δοκιμές της θεραπείας σε ανθρώπους έχει ήδη ξεκινήσει.

Η ομάδα του Χάρβαρντ οραματίζεται ένα μέλλον όπου οι ασθένειες και οι τραυματισμοί που σχετίζονται με την ηλικία θα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και το όνειρο της αναζωογόνησης ολόκληρου του σώματος να γίνει πραγματικότητα. «Αυτή η νέα ανακάλυψη προσφέρει τη δυνατότητα αντιστροφής της γήρανσης με ένα μόνο χάπι, με τις εφαρμογές του να κυμαίνονται από τη βελτίωση της όρασης έως την αποτελεσματική θεραπεία πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία», κατέληξε ο Sinclair.

Στο βωμό της ιατρικής δεν είναι λίγα αυτά που “θυσιάζονται” αρκεί να έχουν όφελος για τον άνθρωπο και όχι την καταστροφή του…

 

Φωτό: Newmoney, kathimerini, Marathon Press, Πρώτο Θέμα

You May Also Like