Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Το δροσιστικό, τραγανό δάγκωμα του μαρουλιού, το τραγανό του κρουτόν, η πικάντικη γεύση των εσπεριδοειδών, η αλμύρα της αντζούγιας και της παρμεζάνας, η οξύτητα του σκόρδου και η πιπεράτη κρεμώδη γεύση του ελαιόλαδου, είναι η σαλάτα του Καίσαρα, ένα από εκείνα τα πιάτα που αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό γεύσης και υφής!
Μέρος της ομορφιάς της σαλάτας Καίσαρα, λοιπόν, είναι η απλότητα των συστατικών της. Ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ έξυπνο κόλπο το οποίο μπορεί να αναβαθμίσει τη σπιτική σος για τη σαλάτα σας. Είναι εξαιρετικά απλό και παρακάτω θα βρείτε μια συμβουλή που θα απογειώσει τη γεύση ολόκληρου του γεύματος.Όπως κι αν αποφασίσετε να φτιάξετε το ντρέσινγκ σας, ετοιμάστε το τουλάχιστον μια μέρα νωρίτερα και κρατήστε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο, τα συστατικά μπορούν πραγματικά να αναμειχθούν και να συνδυαστούν καλύτερα, ενώ την επόμενη μέρα, έχετε ένα ολόκληρο ντρέσινγκ με ανεβασμένη και εντελώς πεντανόστιμη γεύση.
Πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με το tastingtable.com, είναι το ίδιο πράγμα που συμβαίνει με τη σούπα ή το φαγητό που φτιάξατε χθες, τα οποία με κάποιο τρόπο έχουν ακόμα καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα.
Καθώς το ντρέσινγκ παραμένει στο ψυγείο, οι χημικές του ενώσεις αρχίζουν να αλλάζουν. Το αποτέλεσμα της ψύξης επιτρέπει στις εν λόγω ενώσεις να ενωθούν σιγά- σιγά, σε αντίθεση με τη διάσπαση που συμβαίνει όταν τα τρόφιμα εκτίθενται στη θερμότητα.
Αφήνοντας το ντρέσινγκ να ζεσταθεί, αυτά τα μόρια θα διαλυθούν και θα απελευθερώσουν νέες γεύσεις που ίσως να μην είχαν αν διαφορετικά τα καταναλώνατε φρέσκα.
Έτσι, στο ντρέσινγκ σας, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, οι αντζούγιες (ή όχι), τα εσπεριδοειδή, το αλάτι και η παρμεζάνα ενώνονται σε ένα όμορφο μείγμα. Και, όπως υπαγορεύει η λογική, αν το ντρέσινγκ σας έχει υπέροχη γεύση την πρώτη μέρα, φανταστείτε πόσο καλή θα είναι η γεύση του όταν τα συστατικά του έχουν την ευκαιρία να καθίσουν και να αναπτυχθούν περαιτέρω για ένα ολόκληρο βράδυ.
Φωτό: Taylor Kiser, Monika Grabgowska, Adam Bardoszewicz, Anh Nguyen (unsplash.com)