Το μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, «Σπήλαιο των Λιμνών»

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ενόψει 3ημέρου πολλοί θα πάνε την εκδρομή τους με την ελπίδα ότι ο καιρός θα μας κάνει το χατίρι να φτιάξει λιγάκι!

Αν βρεθείτε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Νομό Αχαΐας, σε απόσταση 17 χλμ από τα Καλάβρυτα βρίσκεται το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο «Σπήλαιο των Λιμνών».

Με συνολικό μήκος περίπου 2 χλμ και αξιοποιημένο – επισκέψιμο μήκος μόλις 500 μέτρα, το πανέμορφο μυστηριώδες σπήλαιο με τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους θα σας ανταμείψει για την επίσκεψή σας. Θα δείτε μικρές και μεγάλες διαδοχικές λίμνες, πλούσιους πέτρινους σχηματισμούς και τοιχώματα στολισμένα με εντυπωσιακά σταλακτικά συμπλέγματα, όλα να προκαλούν το θαυμασμό του επισκέπτη.

Το κομμάτι του σπηλαίου που προσφέρεται για ξενάγηση έχει έναν ασφαλή μεταλλικό διάδρομο με κουπαστές και καθώς ο επισκέπτης περπατάει, ακούει τον ξεναγό να περιγράφει την ιστορία του σπηλαίου, την ανακάλυψή του και ενδιαφέροντα μορφολογικά και γεωλογικά στοιχεία.

Το σπήλαιο έχει κάτι το ιδιαίτερο, που γίνεται εμφανές και από την ονομασία του και δεν συναντιέται αλλού. Οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρία διαφορετικά επίπεδα λίμνες του, που τροφοδοτούνται από νερό σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.  Όταν η ροή του νερού είναι αυξημένη, μικροί φυσικοί καταρράκτες κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ το καλοκαίρι με την υποχώρηση των νερών, οι επισκέπτες δείχνουν να απογοητεύονται, ωστόσο αναδεικνύονται άλλες ομορφιές του σπηλαίου, όπως πέτρινοι δαντελωτοί σχηματισμοί και πανύψηλα φυσικά φράγματα.

Στο «Θάλαμο των Νυχτερίδων», ο ξεναγός θα σας εξηγήσει για τους περίφημους χιλιάδες ανατριχιαστικούς κατοίκους του σπηλαίου (που όμως δεν ενοχλούν καθόλου) καθώς και για τα ευρήματα απολιθωμένων οστών ανθρώπων και ζώων και μάλιστα ενός ιπποποτάμου!

Από την επίσημη ιστοσελίδα, όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα:

Τα σπήλαια είναι ένας χώρος μαγικός, μυστηριώδης και όχι μόνο για τα παιδιά ή τους ποιητές. «Στη σπηλιά μέσα ώ, τα μυστήρια θεία» γράφει ο Παλαμάς.

Το σπήλαιο των Λιμνών δεν είναι μόνο ένα εξαίσιο φυσικό, αλλά και ένα αξιόλογο πολιτισμικό μνημείο, που οφείλουμε να γνωρίσουμε από όλες τις πλευρές. Και αφού το γνωρίσουμε εμείς, πρέπει να μάθουμε και τα παιδιά μας να ακούνε τα μυστικά της Γης. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να προστατέψουν το μοναδικό αρχείο της φύσης που περικλείουν τα σπήλαια. Για τους νέους η γνώση ας μη σταματήσει τη φαντασία και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ας μη καταργήσει τον παλιό μύθο. Ας τον διατηρήσουμε μαζί με την πολιτιστική μας κληρονομιά και ας προστατέψουμε τα σπήλαια. Είναι πολιτισμός και χρέος μας.

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *