Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Βαρεθήκατε τις κοινές, απλές, ταπεινά χαμομηλάκια σούπες; Θέλετε οι γευστικοί σας κάλυκες να δοκιμάσουν κάτι εντελώς διαφορετικό; Ο συνδυασμός όσπριου, λαχανικών και μπαχαρικών (κουρκουμάς και τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι, το τσίλι, η κανέλα, το κάρδαμο, το γαρίφαλο, το κίμινο, ο κόλιανδρος, το δενδρολίβανο, το χαμομήλι, η τριγωνέλλα κ.ά.)με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, παρτάρουν σε μια χορταστική και ωφέλιμη σούπα!
Η σούπα που προτείνεται από το OW, με άρωμα Ασίας λόγω των μπαχαρικών που χρησιμοποιούμε, την κάνουμε με κόκκινες φακές, τις οποίες συνδυάζουμε με κουνουπίδι, κολοκύθα και κόκκινη πιπεριά, τρία λαχανικά με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση.
Για να αρωματίσουμε τη σούπα μας αλλά ταυτόχρονα να ενισχύσουμε την αντιφλεγμονώδη δράση της, προσθέτουμε φρέσκο τζίντζερ, κουρκουμά, πιπέρι, κίμινο και τσίλι.
Τη σερβίρουμε σκέτη ή με λίγο γιαούρτι, και μπορούμε να την απολαύσουμε και μαζί με ρύζι αν μας αρέσει, κατά προτίμηση καστανό.
Υλικά για 4 μερίδες
1 μικρό κουνουπίδι, ολόκληρο με τα φύλλα του
130 γρ. κόκκινες φακές
1 πιπεριά Φλωρίνης, χοντροκομμένη
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 πιπερίτσα τσίλι (φρέσκια ή αποξηραμένη)
10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο ή τριμμένο
150 γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
1 κ.γ. κουρκουμάς σκόνη
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
½ κ.γ. κίμινο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ζεστός ζωμός λαχανικών ή νερό
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
γιαούρτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι, το οποίο σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το κουνουπίδι, την κολοκύθα, την πιπεριά, τη δάφνη, το κίμινο, το τσίλι, τον κουρκουμά και το τζίντζερ, αλάτι-πιπέρι, και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φακές και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε αρκετό ζωμό λαχανικών ή νερό, ώστε να καλύψει ίσα-ίσα τα λαχανικά μας. Φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνουν οι φακές.
Μετά, αφαιρούμε το τσίλι και τη δάφνη και λιώνουμε με μπίμερ. Προσθέτοντας λίγο επιπλέον ζωμό μπορούμε να την κάνουμε όσο ρευστή μας αρέσει.
Διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλάτι και σερβίρουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε στην αντιφλεγμονώδη σούπα μας λίγο γιαούρτι και ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Καλή μας όρεξη αλλά για καλό και για κακό, ας έχετε και ένα μπουκάλι γάλα δίπλα, έτσι, να πάρει την κάψα!
Φωτό: Cala, Gaelle Marcel, Olga Kuntriavtseva, Lightscape (unsplash.com)