Τα μαγικά φαινόμενα του θερινού ηλιοστασίου και η Διεθνής ημέρα Yoga

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Ξημέρωσε η μεγαλύτερη μέρα του έτους! Το θερινό ηλιοστάσιο για το 2022, σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου.

Πολλά μαγικά φαινόμενα συμβαίνουν σήμερα στον όμορφο πλανήτη μας!

Ένα παράδειγμα είναι ο Ήλιος του Μεσονυχτίου που θα είναι ορατός επί 24 συνεχόμενες ώρες στα γεωγραφικά πλάτη εντός του βόρειου αρκτικού κύκλου. Όσοι βρίσκονται στις βόρειες περιοχές της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας, σήμερα θα απολαύσουν ένα ημερονύκτιο, μια καλοκαιρινή λευκή νύχτα! Ο ήλιος δύει μεν, αλλά βρίσκεται ελάχιστα κάτω από τον ορίζοντα με αποτέλεσμα την ύπαρξη φωτός στον ουρανό.

Nordland, Νορβηγία

Πριν 10 χρόνια ταξίδεψα στη Στοκχόλμη τέτοια εποχή και έζησα από κοντά τις ατελείωτες καλοκαιρινές ημέρες! Σουρούπωνε για λίγες ώρες, σαν ένα εκτενές ηλιοβασίλεμα, κι έπειτα ξημέρωνε από την αρχή! Πίναμε τις μπύρες μας στις 23:00 ώρα βραδινή και είχε φως ημέρας!

Αυτές οι ατελείωτες μέρες προσφέρονταν για άπειρες δραστηριότητες, sightseeing, events, βόλτες καθώς ένιωθες ότι οι ώρες που είχες στη διάθεσή σου ως τουρίστας ήταν πάρα πολλές! Πολύ όμορφο αλλά και πολύ κουραστικό παράλληλα, καθώς αργά ή γρήγορα ο οργανισμός αρχίζει να μπερδεύεται, η διαδικασία του ύπνου διαταράσσεται και  γενικά μετατρέπεσαι σε ζόμπι… Παρόλα αυτά, προτείνω να το ζήσετε, αν σας δοθεί η ευκαιρία, για λίγες μέρες σε ένα τέτοιο ταξίδι, τέτοια εποχή!

Μαντέψτε και τι άλλο γιορτάζεται σήμερα, αυτή την τόσο ιδιαίτερη μέρα;;;

Η Διεθνής Ημέρα Γιόγκα (International Yoga Day), που καθιερώθηκε το 2015, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, ημερομηνία του θερινού ηλιοστασίου για το Βόρειο Ημισφαίριο.

Γιόγκα στα σανσκριτικά σημαίνει «ένωση», «σύνδεση», και είναι ένα πανάρχαιο φιλοσοφικό και πρακτικό σύστημα για την εσωτερική ενοποίηση του σώματος και του πνεύματος, του ανθρώπου και του σύμπαντος, του ανθρώπινου και του θεϊκού.

Η πρωτοβουλία για τον εορτασμό της Γιόγκα σε παγκόσμιο επίπεδο ανήκει στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος υπέβαλε σχετικό αίτημα προς τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι «Η γιόγκα είναι ένα ανεκτίμητο δώρο της αρχαίας παράδοσής μας. Δεν πρόκειται για άσκηση, είναι μία διαδρομή, μέσα από την οποία τα άτομα μπορούν να ανακαλύψουν την αίσθηση του ενότητας με τη φύση. Ενσαρκώνει την ενότητα του σώματος και του νου, της σκέψης και της δράσης, της αυτοσυγκράτησης και της εκπλήρωσης, της αρμονίας του ανθρώπου με τη φύση. Σε γενικές γραμμές, είναι μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ευημερία. Η γιόγκα μας βοηθά να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και μέσω αυτής της αλλαγής να συνδιαλλαγούμε με την κλιματική αλλαγή».

 

Πηγές

Wikipedia

Διεθνής Ημέρα Γιόγκα – Σαν Σήμερα .gr (sansimera.gr)

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *