Κάθε πολιτισμός έχει και τις δικές τους ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις. Ορισμένες φορές, όμως, οι προτάσεις αυτές είναι υπερβολικά ιδιαίτερες, σε βαθμό που να προκαλούν αισθήματα φρίκης και μόνο στο άκουσμα τους, χωρίς να μπούμε καν στον κόπο της δοκιμής.
Σίγουρα, μας φαίνεται αδιανόητο ότι μπορεί π.χ. να τρώγονται οι σφήκες σαν σνακ, ωστόσο ας μη ξεχνάμε ότι ακόμη και φαγητά που για εμάς θεωρούνται νόστιμα και «φυσιολογικά», π.χ. το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό κρέας, σε άλλους λαούς θεωρούμαστε κατά κάποιον τρόπο ιερόσυλοι.
Παρακάτω θα σας παραθέσουμε 8 παράξενα φαγητά ανά τον κόσμο , αν και μεταξύ μας δύσκολα θα τα βάζαμε στο στόμα μας ακόμα και για δοκιμή.
Σνακ από σφήκες
Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πόλης Ομάτσι τις σφήκες όχι μόνο δεν τις φοβούνται αλλά τις τρώνε κιόλας σαν σνακ. Τις αλέθουν, τις βράζουν, τις αποξηραίνουν και μετά τις κάνουν τσιπς.
Haggis
Είναι ένα σκωτσέζικο πιάτο και παρασκευάζεται από την καρδιά, το συκώτι, το κρέας και τους πνεύμονες προβάτου ή μοσχαριού συνοδευόμενα από πληγούρι ανακατεμένο με κρεμμύδι και μπαχαρικά.
Escamoles
Πρόκειται για προνύμφες μυρμηγκιών, που μαζεύονται από τις ρίζες δέντρων στο Μεξικό και χρησιμοποιούνται στην τοπική κουζίνα ως πασπάλισμα παραδοσιακών πιάτων, όπως τα τάκος. Το αποκαλούν ως «χαβιάρι των εντόμων».
Surströmming
Πρόκειται για ρέγκα της βαλτικής θάλασσας που έχει υποστεί ζύμωση και έχει κονσερβοποιηθεί. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φαγητού έγκειται στο… πικάντικο άρωμά του, για αυτό και συνήθως η κονσέρβα ανοίγεται σε εξωτερικό χώρο.
Shirako
Πρόκειται για ιαπωνικό φαγητό, που αναφέρεται στο σπέρμα (ή στα σπερματικά υγρά) ψαριών και μαλακίων. Οι Ιάπωνες προτιμούν να το βγάζουν από ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και η πεσκανδρίτσα, ενώ έχει αρκετά κρεμώδη υφή.
Chapulines
Οι γνωστές ακρίδες στα ελληνικά. Τρώγονται κυρίως στην Οαχάκα του Μεξικό. Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πηγή άφθονων πρωτεϊνών. Συνήθως συνοδεύονται από τορτίγιες, τσίλι, σκόρδο και χυμό λάιμ.
Hakarl
Παράξενα φαγητά δεν έχουν μόνο στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο πιάτο μαγειρεύεται στην Ισλανδία και δεν είναι τίποτε άλλο από παστό, σάπιο κρέας σκυλόψαρου ή καρχαρία της Γροιλανδίας.
Casu Marzu
Είναι μια ποικιλία τυριού από τη Σαρδηνία, το οποίο παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, ενώ περιέχει και ζωντανές προνύμφες εντόμων. Οι προνύμφες προστίθενται στο τυρί για να βοηθήσουν στη διαδικασία της ζύμωσης, Το αποτέλεσμα είναι ένα τυρί με πολύ μαλακή και ορισμένες φορές υγρή υφή, που μπορεί να περιέχει χιλιάδες πεινασμένα σκουλήκια.