Γράφει η Δήμητρα Δήμου.
Η επιστημονική έρευνα για την τελειότητα στο μαγείρεμα των τηγανητών πατατών έχει καταλήξει σε αποκαλυπτικά αποτελέσματα. Με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που τις απολαμβάνουν καθημερινά, η διαδικασία μαγειρέματος των τηγανητών πατατών έχει γίνει αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής μελέτης.
Εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, έχουν αφιερώσει χρόνο και πόρους για να ανακαλύψουν τα μυστικά πίσω από την τελειότητα των τηγανητών πατατών, ακόμη και σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
Αυτή η επιστημονική προσπάθεια οδήγησε στη δημιουργία μιας συνταγής που περιλαμβάνει όχι μόνο την απλή διαδικασία μαγειρέματος, αλλά και τις πιο λεπτομερείς πτυχές επιλογής και επεξεργασίας των πατατών. Αυτό που προέκυψε δεν είναι απλά μια συνταγή, αλλά ένας ολοκληρωμένος οδηγός για να δημιουργήσετε τις πιο απολαυστικές τηγανητές πατάτες που έχετε δοκιμάσει ποτέ.
Στο επίκεντρο της συνταγής βρίσκεται η συνθετική ανάλυση των ευρημάτων από διάφορες επιστημονικές έρευνες, συνδυασμένη με την εμπειρία και τη γνώση των επαγγελματιών της κουζίνας. Από την επιλογή των πατατών μέχρι την προετοιμασία τους και την τελική εκχύλιση του αποτελέσματος, κάθε βήμα είναι σημαντικό για να επιτευχθεί η απόλυτη γευστική αρμονία.
Ο κόσμος των τηγανητών πατατών έχει επαναπροσδιοριστεί με αυτήν τη συνταγή, η οποία αναδεικνύει την τέχνη και την επιστήμη πίσω από ένα τόσο αγαπημένο φαγητό.
Υλικά
1 κιλό πατάτες Russet κομμένες σε κυβοειδές σχήμα 1,2 x 1,2 x 7 εκατ.
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι
Κραμβέλαιο (αρκετό για να γεμίσει το τηγάνι σας μέχρι τη μέση)
Αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ψιλοκομμένες πατάτες κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για τέσσερα λεπτά για να φύγει το περίσσιο άμυλο
Βάζουμε τις πατάτες σε βραστό νερό με ξύδι για 5 έως 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Τις αφαιρούμε από το νερό, τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας, τις απλώνουμε σε ένα ταψί και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα
Θερμαίνουμε το κραμβέλαιο σε λίγο περισσότερο από 160 βαθμούς Κελσίου
Ρίχνουμε απαλά τις πατάτες στο καυτό λάδι και μαγειρεύουμε μέχρι να σφίξουν και να πάρουν ελαφρά χρώμα κάτι που μπορεί να πάρει από 1-5 λεπτά.
Αφαιρούμε τις πατάτες από το λάδι και τις αφήνουμε να κρυώσουν
Αυξάνουμε τη θερμοκρασία του λαδιού στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι βάζουμε ξανά τις πατάτες στο τηγάνι και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές
Αφαιρούμε τις πατάτες από το τηγάνι, τις πασπαλίζουμε αμέσως με αλάτι και τις σερβίρουμε ζεστές.
Φωτό: Fernanda, Mehrshand, Jay Gajjar, Pranav (unsplash.com)