Τι εστί έρως; Τι εστί αγάπη; Όλες οι απαντήσεις εκεί που δεν τις περιμένετε!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τι είναι αγάπη; Τι είναι έρωτας;

Είναι αλήθεια ότι αιώνες “κονταροχτυπιούνται” οι άνθρωποι να διατυπώσουν τον καλύτερο ορισμό γι’ αυτές τις λέξεις – συναισθήματα. Ποιητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, αρθρογράφοι και καθημερινοί άνθρωποι κάθε γενιάς και επαγγέλματος έχουν προσπαθήσει να δώσουν ένα στιχάκι, ένα κείμενο, ένα άρθρο, μία λέξη, μια παραβολή που να περιγράφει την αγάπη και τον έρωτα. Τραγούδια, θεατρικά έργα, πίνακες ζωγραφικής, μυθιστορήματα και συνεντεύξεις κατά καιρούς απαντούν.

Λόγω της ημέρας, σκέφτηκα κι εγώ να θίξω το ίδιο θέμα. Κι επειδή είμαι ρομαντική ψυχή, τις απαντήσεις φίλοι μου, τις βρήκα εκεί που δεν τις περιμένετε! Κάπου που γράφτηκαν κάποτε από ανώριμα, αγνά και άγουρα μυαλουδάκια, είτε γιατί έτσι μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα, είτε γιατί κάποιος κάπου κάποτε είχε μία έμπνευση και έκανε τη διαφορά!

Που τις βρήκα λοιπόν;

Στα ρετρό λευκώματα της εφηβείας των 90s! Τα μεγάλα σπιράλ τετράδια γεμάτα μελάνι διαφόρων χρωμάτων, στιχάκια, ζωγραφιές, αυτοκόλλητα, απόψεις, σχόλια, μπόλικο μπλάνκο και συναισθήματα. Αυτά που κυκλοφορούσαν κρυφά από σχολική τσάντα σε τσάντα, στο φροντιστήριο, κάτω από το θρανίο, προσεχτικά μην τα δει καμιά μαμά και αποκαλυφθούν όλα τα μυστικά μας!

Έτσι λοιπόν, με ένα απλό “τι εστί…” ξετυλίγονταν όλες οι εφηβικές φιλοσοφικές αναζητήσεις υπογεγραμμένες με ένα ψευδώνυμο (όλοι γνωρίζαμε ποιος είναι ποιος, φυσικά). Εξομολογήσεις, αφιερώσεις και υποσχέσεις παντοτινής αγάπης και φιλίας είχαν την τιμητική τους. Ο ιδιοκτήτης του λευκώματος (για όσους θυμούνται ο “κτήτωρ”) ζούσε με την αγωνία να το λάβει πίσω γεμάτο κι αμέσως έσπευδε να δει τι έχει γράψει μέσα το “πρόσωπο” που τον ενδιέφερε, πώς έχει ανταποκριθεί στις πιο “τολμηρές” ερωτήσεις και κυρίως στη σελίδα “Τι γνώμη έχεις για μένα”!

Ας επιστρέψουμε στο θέμα μας όμως… Καθίστε αναπαυτικά και ταξιδέψτε στα εφηβικά σας χρόνια! Αφήστε το μυαλό σας ν’ αδειάσει από τις εμπειρίες και τα βιώματα που έχει συλλέξει από τότε και θυμηθείτε το πρώτο σας φλερτ, το πρώτο σκίρτημα του έρωτα, τις πρώτες πεταλουδίτσες στο στομάχι. Τα αρκουδάκια που έρχονταν ως δώρο μέσω αντιπροσώπου στο θρανίο σας, τα ραβασάκια στο διάλειμμα, την αγωνία αν θα λάβετε ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα, ένα οποιοδήποτε “σημάδι” την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!

Ξεφυλλίζοντας το εφηβικό λεύκωμα λοιπόν…

Τι εστί αγάπη;

1.”Αγάπη είναι ν’ αγαπάς και να σε αγαπάνε, στο πρώτο είμαι σίγουρη στο δεύτερο φοβάμαι”

2. “Ρώτησα τη θάλασσα, τι εστί αγάπη, κι εκείνη μου απάντησε:
έρωτας – πόνος – δάκρυ”

3. “Αγάπη είναι μια λέξη που τη λέμε μόνο όταν το νιώθουμε”

4. “Αν η αγάπη είναι έγκλημα, αξίζει να γίνουμε εγκληματίες!”

Δεν αντέχω να μη σχολιάσω!!! Τι εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες απόψεις!!! Το 1 ο κλασικός ανασφαλής, το 2 ζει ένα δράμα, το 3 είναι ξεκάθαρο “μην πιάνετε στο στόμα σας την αγάπη ρε αχρείοι” και για το 4 δεν έχω λόγια! Αμάρτησε για την αγάπη!

Τι εστί έρως;

1.”Ένα από τα συστατικά της αγάπης”

2. “Απο τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει, κι αν κατεβεί πιο χαμηλά, σε εννέα μήνες βγαίνει”

3. “Έρως ανήκατε μάχαν, βλάχος απήγαγε βλάχα, με μηχανή γιαμάχα!”

4. “‘Ερως, έρως, σαλαμάκι αέρος που το τρώνε τα κορίτσια και φουσκώνει η ..κοιλίτσα”

Το 1 μαθηματικό μυαλό, το 2 χρειάζεται απαραιτήτως σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, το 3 με πέθανε η γιαμάχα με ελληνικούς χαρακτήρες και για το 4 πάλι δεν έχω λόγια παιδιά, τα έχασα!

Τι εστί ραντεβού;

1.”Στο παγκάκι στη γωνία δυο σκιές γίνονται μία”

2. “Η συνάντηση δύο ανθρώπων που πολλές φορές οδηγεί σε στήσιμο”

3. “Μια συνάντηση που μετά βγαίνεις κερδισμένος… εννοώ ματς-μουτς!”

Τέλειοι ορισμοί, πρέπει να έπεφτε πολύ στήσιμο!

Τι εστί φιλί;

1.”Δυο ματάκια κλείνουν, δυο χειλάκια σμίγουν, μια καρδούλα μιλά, να τι εστί φιλί!”

2. “30% αηδία, 20% σάλια, 40% ανταλλαγή μικροβίων, 10% αγάπη”

3. “Είναι μία ωραία αρχή για δύο ερωτευμένους!”

Το 1 είναι ρομαντική ψυχή, το 2 μπροστά από την εποχή του, σα να ήξερε για τον covid από τότε και το 3 είναι άλλη μια ρομαντική ψυχή που ήθελε να γράψει το “1” αλλά τον πρόλαβαν!!!

Ελπίζω να γελάσατε κι εσείς όπως κι εγώ! Με νοσταλγία κι ένα τεράστιο χαμόγελο ευγνωμοσύνης που έζησα αυτές τις στιγμές, σας αποχαιρετώ σήμερα φίλοι μου!

Να έχετε μια όμορφη μέρα, αγαπησιάρικη, ερωτική, γεμάτη καρδούλες, λουλούδια και φιλιά! Από εκείνα τα φιλιά που το 100% είναι ΑΓΑΠΗ!!!

 

Φωτογραφίες από pexels

You May Also Like