Τι καλό θα φάμε τη Μεγάλη Εβδομάδα; Πρωτότυπα και γευστικά!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Την Μεγάλη Εβδομάδα η νηστεία της Σαρακοστής κορυφώνεται, κι ακόμη και όσοι έτρωγαν κανονικά μέχρι τώρα, από σήμερα κάνουν πιο λιτή διατροφή.

Είναι μια περίοδος περιορισμού, αποτοξίνωσης, περισυλλογής και αυτοκριτικής, μια προετοιμασία για την Ανάσταση.

Η στέρηση πολλών φαγητών αυτές τις μέρες δεν σημαίνει απαραίτητα φακές, φασολάδα και βραστά κολοκυθάκια, κάθε μέρα. Με λίγη φαντασία, και η νηστεία γίνεται νόστιμη και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα!

3 ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ που θα αγαπήσετε

Σουβλάκι λαχανικών με sauce από ταχίνι.

Μπορούμε να φτιάξουμε σουβλάκια με κολοκυθάκια, πιπεριές, μανιτάρια και κρεμμύδι. Τα ψήνουμε στο φούρνο ή στο grill και συνοδεύουμε με μια γευστική σάλτσα από ταχίνι, λεμόνι και σκόρδο. Νηστίσιμο μεν, νόστιμο δε!

Υλικά για 2 άτομα:

1 κολοκυθάκι σε ροδέλες

1 κόκκινη πιπεριά σε τετράγωνα κομμάτια

1 κίτρινη πιπεριά σε τετράγωνα κομμάτια

1 μεγάλο μανιτάρι πορτομπέλο ή 4 πιο μικρά

1 κρεμμύδι

2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη

Για τη sauce:

2 κ.σ. ταχίνι

χυμός από ½ λεμόνι

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

λίγο νερό για αραίωμα

Εκτέλεση: Περνάμε τα λαχανικά σε ξυλάκια, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ψήνουμε σε σχάρα ή φούρνο για 15-20’ στους 180°C. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της sauce και σερβίρουμε πάνω από τα ψημένα σουβλάκια.

Ρεβιθοκεφτέδες με ντιπ αβοκάντο.

Υλικά:

1 φλ. ρεβίθια βρασμένα/ μαγειρεμένα

1 μικρό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κ.σ. μαϊντανό

2 κ.σ. αλεύρι

κύμινο, αλάτι, πιπέρι

Για το ντιπ:

1 ώριμο αβοκάντο

1 κ.γ. μουστάρδα

1 κ.σ. λεμόνι

λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ζύμη. Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες και ψήνουμε σε λαδόκολλα στους 200°C για 25 λεπτά.

Για το ντιπ, πολτοποιούμε όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν κρέμα.

Καρμπονάρα χωρίς αυγά και χωρίς τύψεις

Creamy και χωρίς κανένα ζωικό προϊόν.

Υλικά:

250 γρ. μακαρόνια

1 φλ. γάλα καρύδας

200 γρ. μανιτάρια

1 κρεμμύδι

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση: Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια σε λίγο λάδι. Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και την πάπρικα και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Ρίχνουμε τα βρασμένα μακαρόνια μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά.

Η νηστεία είναι και ευκαιρία για δημιουργία. Ας κάνουμε την εβδομάδα αυτή να μετράει, όχι μόνο πνευματικά, αλλά και γευστικά!

You May Also Like