Τι συμβολίζει η ασπροκόκκινη κλωστή που φοράμε τον Μάρτη;;;

Γράφει η Ελένη Φούρλη.

Καλό μήνα αγάπες!!! Η άνοιξη είναι αγαπημένη εποχή για τους περισσότερους ανθρώπους.. Και για μένα… Θα μπορούσαμε βέβαια να είμασταν και καλύτερα και να απολαμβάναμε περισσότερο τις ομορφιές της.. αλλά ας όψεται ο covid..

Πάμε στο θέμα μας τώρα…

Από μικρό παιδί θυμάμαι με το που έμπαινε ο Μάρτης.. να φοράω στο χέρι μου ένα βραχιολάκι από ασπροκόκκινη κλωστή.. ΄΄Μη σε κάψει ο Μάρτης΄΄ έλεγε η μανούλα.. Ποτέ δεν είχα αναρωτηθεί βέβαια γιατί βάζουμε συγκεκριμένα αυτά τα 2 χρώματα…

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο θεός Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε όμως ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Μια μέρα, ένας νεαρός μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο. Έτσι, απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέρνοντας την άνοιξη.

Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το μαρτάκι, με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.

Τι συμβολίζει;;;

Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, μικροί μεγάλοι παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους το βραχιολάκι. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το μαρτάκι προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών ειδικά από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης. Σκοπός είναι δηλαδή να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη. Τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Πιστεύεται ότι τα μικρά παιδιά ειδικά  προστατεύονται είτε από ασθένειες γενικά ή «για να μην τα κάψει ο ήλιος» για να «μην τα μαυρίζει ο ήλιος» ή για να «μην τα πιάνει το μάτι».

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα. Εναλλακτικά, το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Καλό μήνα και πάλι… με υγεία και όλα τα καλά …

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *