Βρέθηκε η συνταγή για τον τέλειο εσπρέσο;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου.

Αλήθεια, υπάρχει; Κι όμως, μια ομάδα επιστημόνων πιστεύει ότι ανακάλυψε το μυστικό για την παρασκευή του τέλειου εσπρέσο. Οι επιστήμονες προτείνουν να προσθέτουμε λίγο νερό στους κόκκους καφέ πριν τους αλέσουμε, καθώς αυτό κάνει το εσπρέσο πιο έντονο και γευστικό. Κατά τη διάρκεια της άλεσης, η τριβή μεταξύ των κόκκων παράγει ηλεκτρισμό που καθιστά τα σωματίδια να συσσωρεύονται και να κολλούν στον μύλο. Η προσθήκη υγρασίας μειώνει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, δημιουργώντας λιγότερη σπατάλη καφέ και ενισχύοντας τη γεύση.

Ο καθηγητής υπολογιστικής χημείας, Κρίστοφερ Χέντον, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, εξηγεί: «Η υγρασία ρυθμίζει το φορτίο κατά τη διάρκεια της άλεσης, μειώνοντας τον στατικό ηλεκτρισμό και επομένως το χάος, ενώ επίσης επηρεάζει την ένταση του ροφήματος και τη δυνατότητα πρόσβασης σε ευνοϊκές γεύσεις».

Για να κατανοήσουν πώς η ηλεκτρική ενέργεια επηρεάζει τη γεύση του καφέ, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με ειδικούς ηφαιστείων, που μελετούν παρόμοιες ηλεκτρικές διεργασίες σε ηφαιστειακές εκρήξεις.
Τα πειράματα περιλάμβαναν τη μέτρηση της ποσότητας του στατικού ηλεκτρισμού που παράγεται κατά την άλεση διαφορετικών τύπων κόκκων καφέ, λαμβάνοντας υπόψη την προέλευση και το χρώμα του καβουρδίσματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα του στατικού ηλεκτρισμού μειώνεται όταν ο καφές αλέθεται σε χονδροειδές περιβάλλον, καθιστώντας το εσπρέσο πιο απολαυστικό.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο καβουρδισμένος καφές με πιο σκούρο χρώμα παράγει λεπτότερα σωματίδια από τον ελαφρύτερο, επηρεάζοντας την ένταση και την ποιότητα του ροφήματος. Τέλος, προσθέτοντας νερό κατά την άλεση επιφέρει μεγαλύτερο χρόνο εκχύλισης και πιο πλούσια γεύση, αντιμετωπίζοντας ένα σημαντικό ζήτημα για τους λάτρεις του καφέ και τους επαγγελματίες του χώρου.

Γιατί ξέρετε, το ζήτημα ήταν η ποιότητα του καφέ που δεν βρισκόμασταν νυχθημερόν στις καφετέριες και τώρα που θα υπάρχει στην βέλτιστη μορφή του, αποκτούμε το κορυφαίο σήμα του “Μόνιμου Θαμώνα”!

 

Φωτό: Nathan Dumlao, Phil Hearing, Tabitha Turner, Craig McKay (unsplash.com)

You May Also Like