Το ζιβάγκο στο προσκήνιο της πολιτικής!

Γράφει η Ιωάννα Λαζάρου.

Χαμός φίλες στη Γαλλία.. Ασχολούνται με το outfit του προέδρου Μακρόν.. ο οποίος λανσάρει το ζιβάγκο κάτω από το σακάκι.. αντί για πουκάμισο και γραβάτα. Εμένα μου θύμισε τον συγχωρεμένο τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.. τον πιο αγαπημένο μου.. όταν «έσπαγε πλάκα».. και η ζωή τον ανάγκασε να φορέσει από το σμόκιν.. ένα ωραιότατο μπεζ κοστούμι με ένα ωραιότατο γαλάζιο ζιβάγκο!

Έτσι είναι το ζιβάγκο.. ένα ρούχο που είναι πολύ πιο κοντά στον λαό.. από τη γραβάτα και το πουκάμισο. Μιλήσαμε για πολιτική.. μιλήσαμε για ζιβάγκο.. τι ξεχάσαμε; Μα φυσικά τον Ανδρέα και το πιο γνωστό ζιβάγκο της πολιτικής. Και μόνο που καθιέρωσε ο Ανδρέας το ζιβάγκο.. δύσκολα κάποιος άλλος θα δοκιμάσει να το επαναφέρει.. γιατί θα του χρεώσουν αντιγραφή.. και μάλιστα κακή αντιγραφή!

Βέβαια η συγκυρία φέτος.. φέρνει την ευκαιρία στο ζιβάγκο να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή. Ακρίβεια.. φτώχεια.. και φυσικά απλησίαστα καύσιμα.. άρα και πιο κρύο σπιτικό! Το ζιβάγκο θα γίνει πρωταγωνιστικό ρούχο στις ντουλάπες των ανθρώπων.. και η εικόνα ενός πολιτικού με ζιβάγκο.. θα είναι πιο προσιτή στο λαϊκό συναίσθημα. Το ζιβάγκο ως επιλογή από πολιτικούς.. θα έχει τους συμβολισμούς του.. και τελικά το δικό του αντίκρισμα στο κυνήγι της ψήφου! Εξάλλου.. όπως θα διαβάσετε παρακάτω.. το ζιβάγκο υπήρξε ρούχο συμβολισμών!

Με την πρώτη του εμφάνιση.. το ζιβάγκο ήταν απλώς ένα ζεστό και πρακτικό ρούχο για αθλητές. Αρχικά το φόρεσαν οι Βρετανοί παίκτες του πόλο ως πουλόβερ που έφτανε μέχρι ψηλά στο λαιμό. Και παρόλο που σήμερα είναι γνωστό ως ζιβάγκο.. κατά το διάστημα εκείνο λεγόταν «polo neck».. όρος που χρησιμοποιείται ακόμα στη μόδα.

Το ζιβάγκο φτιάχτηκε ως ρούχο που απευθυνόταν κυρίως σε άνδρες. Τα χαρακτηριστικά του το έκαναν ιδανικό για τους στρατιωτικούς.. οι οποίοι τα ενσωμάτωσαν στις στολές τους στα τέλη του 1800.. ενώ ναυτικοί και ψαράδες το προτιμούσαν λόγω της ζεστασιάς που μπορούσε να προσφέρει.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 το ζιβάγκο μετατράπηκε σε μια τεράστια τάση όταν φορέματα και μπλούζες με ψηλό λαιμό ξαφνικά έγιναν μόδα. Στο στυλ των γυναικών που ήταν γνωστές ως «Gibson Girls».. οι οποίες ήταν στην πραγματικότητα εικονογραφήσεις που προσωποποιούσαν το θηλυκό ιδεώδες.. το ζιβάγκο αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι.

Στην ανδρική μόδα.. το ζιβάγκο έγινε τάση χάρη στον Άγγλο συγγραφέα και σεναριογράφο Νοέλ Κόουαρντ.. που τα φορούσε σε έντονα χρώματα σαν υποκατάστατο του πουκάμισου και της γραβάτας.

Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 ήταν η Μέριλιν Μινρόε.. η Έρθα Κιτ και η Λορέν Μπεκάλ.. από εκείνες που κρατούσαν το ζιβάγκο πάντα στις τάσεις τις μόδας! Εάν το ζιβάγκο δεν ήταν αντιπροσωπευτικό κομμάτι μιας κομψής.. μοντέρνας.. δυναμικής και ανεξάρτητης γυναίκας στη δεκαετία του 60, σίγουρα θα γινόταν θα τη δεκαετία του ’70. Το κίνημα για την ισότητα των γυναικών ήταν σε πλήρη εξέλιξη.. και το ζιβάγκο έγινε η στολή της σοφιστικέ και ευφυούς φεμινίστριας.

Τη δεκαετίας του ’90 το ζιβάγκο φορεμένο μέσα από φούτερ ή πιο φαρδιά πουλόβερ και συνδυασμένο με jeans… υπήρξε από τα βασικότερα ρούχα μιας γκαρνταρόμπας!

Σήμερα τα ζιβάγκο δεν είναι τάση.. ωστόσο αναγνωρίζονται πια ως επιλογές ανθρώπου με προσωπικότητα και στυλ! Αν φορεθεί σωστά.. τότε αναδεικνύει την εμφάνιση μιας γυναίκας.. ενώ αν συμβάλει σε στιλιστικό πλεονασμό.. τότε θα γίνει φορτικό ως ρούχο και θα «χρεωθεί» μια κακή εμφάνιση.

You May Also Like