18 σπουδαίες γυναίκες της πόλης μιλούν για τη σημερινή ημέρα!

Γράφει η Ελένη Φούρλη.

Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας, θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συμμετοχή τους σ’ αυτό το κείμενο.. 18 σπουδαίες γυναίκες της πόλης μας οι οποίες μάχονται καθημερινά από ξεχωριστά μετερίζια για τη θέση της γυναίκας και έχουν κατορθώσει να τιμήσουν με την αξία τους το φύλο μας!

Η σημερινή ημέρα δεν πληγώνει εμάς τις γυναίκες για τα αριθμητικά μας μειονεκτήματα σε διάφορους τομείς έναντι των ανδρών.. αλλά κυρίως για τα ποιοτικά. Δεν είναι τόσο το πρόβλημα ότι ο αριθμός των γυναικών είναι κατά πολύ μικρότερος από των ανδρών στις πρώτες θέσεις σε επαγγελματικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς.. ακόμα και καλλιτεχνικούς και άλλους φυσικά τομείς.. όσο η στάση και η συμπεριφορά στις γυναίκες οι οποίες φιλοδοξούν να ανελιχθούν σ’ αυτούς..

Είναι μεγάλη αλήθεια σήμερα.. ότι όσες γυναίκες θέλουν να φτάσουν κάπου ψηλά σε έναν χώρο.. τα εμπόδια είναι κατά πολύ περισσότερα από αυτά των ανδρών.. Γι αυτό και όσες τα καταφέρνουν τους αξίζουν διπλά μπράβο.. και βέβαια αξίζουν να αποτελούν παραδείγματα.. Τέτοιες γυναίκες παραδείγματα φιλοξενώ – και είναι τιμή μου – σ’ αυτό το άρθρο! Ζήτησα και μου έστειλαν δυο λόγια για τη σημερινή ημέρα.. και σας τα μεταφέρω με ονομαστικά αλφαβητική σειρά.

 

Αγιοστρατίτη Παρασκευή (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας, πρώην Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ευβοίας)

Εύχομαι Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. Εύχομαι δύναμη, ελπίδα, ψυχικό σθένος σε κάθε γυναίκα που καθημερινά αγωνίζεται για τα δικαιώματά της και την αποδοχή της στο σπίτι, στη δουλειά, στη  κοινωνία. Ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας, την  Ημέρα της Γυναίκας έχω καθιερώσει  Δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και ενημερωτικές ημερίδες, γιατί πρέπει να μας θυμόμαστε, να μας αγαπάμε και να μας φροντίζουμε. Γιατί η ζωή είναι γυναίκα.

Σημ: Για την κα Αγιοστρατίτη να τονίσουμε σε συνάφεια και με την ημέρα ότι είναι η μοναδική γυναίκα σε όλη την Ελλάδα πρόεδρος Ομοσπονδίας και ήταν η μοναδική πρόεδρος Επιμελητηρίου.. Όπως αντιλαμβανόμαστε.. και όπως έχουμε παρακολουθήσει.. σε καθαρά ανδροκρατούμενους χώρους.. μια γυναίκα έχει κάνει εξαιρετική και αξιέπαινη δουλειά.. η οποία για την ιστορία.. έχει αναγνωριστεί!

 

Ειρήνη Αϊνδιλή (Ολυμπιονίκης)

Είναι μια ημέρα που μας αφυπνίζει και μας ευαισθητοποιεί́ σχετικά́ με τον κομβικό́ και καίριο ρόλο της γυναίκας στον παγκόσμιο χάρτη. Οι «μάχες» και οι αγώνες που έχουν γίνει ανά́ τους αιώνες έχουν ενισχύσει τη γυναικεία παρουσία, ωστόσο οι προσπάθειες δεν σταματούν ποτέ́!

 

Μαρία Αργύρη – Ρουμελιώτη (Αισθητικός, Ιδιοκτήτρια του Diamonds Beauty and Spa)

Εύχομαι να ιδρυθούν αρμόδιοι φορείς για την πρόληψη της σωματικής παρενόχλησης από τους εργοδότες και να υπάρχει ισότητα στην αμοιβή ανδρών – γυναικών!

 

Αργυρώ Βράκα (Επιχειρηματίας)

Οι γυναίκες είναι πλάσματα που από το μηδέν είναι ικανά να δημιουργουν το παν…γι αυτό ευχομαι σε όλες -όσο κ αν βαλλομαστε μέσα στους πολλαπλούς μας ρόλους-να βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίζουμε…με σεβασμό στον εαυτό μας κ σε ο.τι αξίζει πραγματικά…

 

Μαρία Βρανά (Εκπαιδευτικός, Συνεργάτης του βουλευτή Θανάση Ζεμπίλη)

Ο πολυεπίπεδος καθημερινός αγώνας της σύγχρονης γυναίκας και η σημασία της σημερινής ημέρας μας κάνουν να αντιληφθούμε ότι πρέπει να διανύσουμε και άλλη απόσταση για την κατάκτηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων ως προϋπόθεση της ατομικής και κοινωνικής ευημερίας. Ευχή μου, η κόρη μου και όλες οι κόρες του κόσμου να ζήσουν ένα αύριο χωρίς έμφυλη βία και διακρίσεις, με ισοτιμία και σεβασμό στην ελευθερία και στις επιλογές της γυναίκας.

 

Βάσω Ευαγγελοκώστα (Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ, Εργαζόμενη σε βιομηχανία ξυλείας)

Η ευτυχία, η υγεία, η καλοσύνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ομορφιά, η επιτυχία… Όλες γένους θηλυκού.. Όλες μοναδικές! Εύχομαι χρόνια πολλά σε κάθε μία γυναίκα ξεχωριστά και μην ξεχνάτε.. Δεν γεννιόμαστε γυναίκες, γινόμαστε γυναίκες. Σιμόν ντε Μποβουάρ

 

Μαρία Αρετή Ζιαζιά (Δικηγόρος)

Σε μια εύθραυστη πραγματικότητα, όπου δοκιμάζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο ρόλος της γυναίκας παραμένει ο πολύτιμος και αναντικατάστατος συνδετικός κρίκος που συγκρατεί τα θεμέλια της κοινωνίας μας. Σε κάθε κόρη, κάθε μητέρα, σύζυγο, αδερφή και γιαγιά, εμφωλεύει μια ευεργετική δόση ευαισθησίας και τρυφερότητας. Ας την διαφυλάξουμε. Σε κάθε εργαζόμενη, επαγγελματία, επιχειρηματία  ξεδιπλώνεται μια πορεία δυναμισμού και υπέρβασης, ξεπερνώντας στερεότυπα . Ας τη βελτιώσουμε. Σε κάθε γυναίκα διαφαίνεται η αποφασιστικότητα και το θάρρος για ένα μέλλον με ισονομία και ισότητα, μακριά από προκαταλήψεις και παρενοχλησεις. Ας το αλλάξουμε!

 

Μαρία Καλούτσα – Καμαρλίγγου (Δικηγόρος)

8η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, που κατά το Νίκο Καζαντζάκη αποτελεί ένα από τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου. Από την 8η Μαρτίου του 1857, κατά την οποία γυναίκες εργαζόμενες μάχονταν στους δρόμους της Νέας Υόρκης για ίσα εργασιακά δικαιώματα με τους άρρενες εργαζόμενους, στη γυναίκα του 2021. Στη γυναίκα μητέρα, σύζυγο, σύντροφο, επιστήμονα, εργαζόμενη, μαχήτρια, βιοπαλαίστρια σε μια σκληρή καθημερινότητα.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου. Αυτή η μέρα να είναι για όλες μας ημέρα αφύπνισης. Να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να μαχόμαστε σθεναρά για μία κοινωνία με ισονομία στα δύο φύλα, για μια κοινωνία χωρίς σεξισμό! Να μαχόμαστε με όλη μας τη δύναμη και να παραδειγματιζόμαστε από όλες αυτές τις Γυναίκες που αποτέλεσαν Σύμβολα ανά τους αιώνες, μέχρι και σήμερα και πάλεψαν, ώστε να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα εργασιακά δικαιώματα, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι, δικαίωμα σε  ίση μεταχείριση. Να μαχόμαστε για μια κοινωνία καλύτερη,  ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές,  γιατί όπως τόσο εύστοχα έγραψε και ο μέγας Έλληνας ποιητής μας, ο Οδυσσέας Ελύτης  << Διότι, την άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις >>.

 

Δέσποινα Λαθούρα (Καθηγήτρια Μουσικής, Ιδρύτρια του Ωδείου Μαρσύας και Συνιδιοκτήτρια του Βρεφικού/Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου «στον Μαγικό Αυλό»)

Για τις 8 Μαρτίου και όχι μόνο: Οι ρόλοι μας πολλοί (μητέρες, σύζυγοι, σύντροφοι, εργαζόμενες, κλπ). Ρόλοι που σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας, με τη δράση και την παρουσία μας, καθόρισαν το μέλλον της ανθρωπότητας. Να έχουμε πάντα τη δύναμη  να διεκδικούμε και τη σύνεση να διαχειριζόμαστε όσα κατακτούμε, σε μια κοινωνία που στην πλειοψηφία της, δρα πατριαρχικά.

 

Αρετή Μάγγου (Digital Marketing)

Η γυναίκα που ξέρει να αγωνίζεται για τα πιστεύω της, να δημιουργεί, να προσφέρει και να ελπίζει. Η κάθε μια μοναδική, διαφορετική και λαμπερή με τον τρόπο της. Δεν διστάζει να κυνηγήσει τα όνειρα της. Είναι η γυναίκα του σήμερα που βάζει χρώμα σε όλες τις ασπρόμαυρες στιγμές!!

 

Κάτια Μεγάλου (Επιμελήτρια καρδιολόγος στο γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας, Πρόεδρος ΔΟΠΠΑΧ)

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες όπου ανάμεσα σε ένα δάκρυ και ένα χαμόγελο βρίσκουν πάντα τη δύναμη  να παλεύουν και να στηρίζουν τους αγαπημένους τους! Ιδιαίτερα φέτος που η Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που πρωτοστατούν στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19 στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης , εύχομαι καλή δύναμη στον αγώνα τους!

 

Βίκυ Μπασούκου (Δασκάλα χορού, Συνιδιοκτήτρια Σχολής χορού 4Dance, Makeup artist)

Γυναίκα , η αρχή της δημιουργίας. Η δική μου ευχή: Να αγαπάμε τον εαυτό μας, να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας, να ζούμε το τώρα και να οραματιζόμαστε το μέλλον.

 

Ιωάννα Παπίλα (Ιδιοκτήτρια του βρεφονηπιακού σταθμού «τα χελιδονάκια»)

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, τα πιο ιδιαίτερα και όμορφα πλάσματα του κόσμου. Εύχομαι αγάπη και ελπίδα, να έχουμε πίστη σ’ αυτά που θέλουμε,  να είμαστε ο εαυτός μας! Και εννοείται να μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε ποτέ.

 

Χριστίνα Παύλου (Διαιτολόγος – Διατροφολόγος)

Εύχομαι οι γυναίκες να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους. Η καθεμιά μας είναι μοναδική! Δώσε αξία στον εαυτό σου, στις απόψεις σου, στα θέλω σου, στις πραγματικές σου ανάγκες και η ζωή, σου επιφυλάσσει όμορφες εκπλήξεις!

 

Παρρησία Σαλεμή (Ψυχολόγος, Msc Κλινικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος Δ.Σ. Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου)

Ημέρα γιορτής και αποδοχής του φύλου μας όπως και κάθε μέρα του χρόνου.

Κανένας ορισμός που λειτουργεί ως περιγραφή και περιορισμός των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων μας. Χρόνια πολλά!!

 

Σοφία Σαρηγιοβάννη – Στυλιανίδη (Ασφαλίστρια – Αναπληρώτρια πρόεδρος στην κοινότητα Ν. Αρτάκης)

Ελπίζω από καρδιάς να έρθει σύντομα η μέρα που το φύλο όσον αφορά την αξία & τα δικαιώματα ενός ανθρώπου να μην αποτελεί κριτήριο διάκρισης αλλά σημείο ενδιαφέροντος & αλληλοκατανόησης & αυτή η μέρα να αποτελεί πραγματικά μία μέρα γιορτής και όχι μόνο ημέρα υπενθύμισης των αγώνων & ευκαιρία αφύπνισης για την συνέχισή τους. Έως τότε εύχομαι κάθε γυναίκα να αποτελεί κυρίαρχο του εαυτού της και με τον προσωπικό της αγώνα να καταφέρει να αποκομίσει «το λάφυρο της ισότητας» για το καλό της γυναικείας αλλά & πανανθρώπινης αλληλεγγύης.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες που ενσαρκώνουν δεκάδες ρόλους καθημερινά.

Χρόνια πολλά στην μητέρα, την κόρη, την σύζυγο, την γιαγιά, την νοικοκυρά, την επαγγελματία, την καριερίστα, την κάθε γυναίκα του #metoo που ύψωσε την φωνή και το ανάστημά της, στην γυναίκα της πρώτης γραμμής κατά της κρίσης του covid19 που αποτελεί και την πλειοψηφία των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και που δικαίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέτος αφιερώνει την σημερινή ημέρα σε αυτήν!

 

Ιωάννα Τζανι (Hair Artist – Hair Accessories Designer)

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες – τις εργαζόμενες, τις νοικοκυρές, τις μητέρες, τις φίλες, τις αδερφές, αυτές που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, αυτές που δεν σταμάτησαν να προσπαθούν μπροστά σε καμία δυσκολία…!!

 

Σοφία Χονδρογιάννη (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Διασώστης – Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών, Κάτοχος MSc Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Αντιδήμαρχος Υγείας & Πρόνοιας Χαλκίδας)

Εύχομαι να πάρουμε ΌΛΕΣ μας, την υπομονή, την καλοσύνη, τη σοφία, τη φώτιση, τη δικαιοσύνη, τη δοτικότητα, την ευσπλαχνία, την ταπείνωση της Παναγίας και των γυναικών-Αγίων μας (κάποτε ήταν απλές γυναίκες σαν κι εμάς) και να μην ξεχνάμε να είμαστε άξιες…γυναίκες, σύζυγοι και μητέρες!

Με τόση φιλαρέσκεια, τόση απαίτηση, τόσο εγωισμό, τόση αχαριστία, τόση γλώσσα, τόση ζήλια, έχουμε χάσει την ευαισθησία και το ρόλο μας…Η Παναγιά μας, είναι το Πρόσωπο που ανά τον κόσμο και τους αιώνες, έδωσε αξία στο γυναικείο φύλο!

Μην ξεχνάμε να Την ευχαριστούμε, να Την τιμούμε, να κρατιόμαστε από το «φουστάνι» της σε κάθε δυσκολία μας και να ζητάμε ενίσχυση & τις μεσιτείες της προς Τον Χριστό και Υιό Της! Χρόνια ευλογημένα και ουσιαστικά σε όλες μας!!!

 

Επίλογος:

Τα παραπάνω λόγια έχουν την ιδιαίτερη αξία τους για τη σημερινή ημέρα.. Μακάρι ο σεβασμός στο φύλο μας να μην περιορίζεται μόνο στη μητρότητα και μια γυναίκα να μοιράζεται ίσες ευκαιρίες.. κι αυτό γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε παντού να τα καταφέρουμε εξίσου.. και πολλές φορές καλύτερα από έναν άντρα! Κι όπως έχει πει και ο Ντοστογιέφσκι.. «οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν»!

 

Cover (pixabay)

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *