Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας! Μία μέρα με βαθιά ιστορία!

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας σήμερα και είναι ώρα να την τιμήσουμε και να σκεφτούμε όλους τους αγώνες του φύλου μας, για να μπορούμε σήμερα εμείς να έχουμε, όσα κατέκτησαν εκείνες.

Ταυτόχρονα να δούμε πόσα κατακτούμε εμείς καθημερινά, όλες εμείς που δουλεύουμε, προσέχουμε τα παιδιά μας, το σπίτι μας, που εγκυμονούμε, πονάνε, τίκτουμε, θηλάζουμε.

Πόση δύναμη άραγε κρύβουμε μέσα μας, κάνοντας τόσα πράγματα μαζί και έχοντας τόσους ρόλους; Πώς αντέχει ένα γυναικείο σώμα;

Πώς βιώνει την εμμηνόπαυση; Πώς βιώνει τις αλλαγές; Όλα αυτά είναι απλά πράγματα που ξέρουμε και που δεν αναλογιζόμαστε;

Το βασικότερο πράγμα που είδαν λοιπόν οι γυναίκες πρώτα ήταν ένας αγώνας για ισότητα, απέναντι κυρίως στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Πίσω από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κρύβεται ένας μύθος, όπως αποκαλύφθηκε λίγα χρόνια αργότερα, σχετικά με τα γεγονότα που κρύβονται γύρω από την ημέρα αυτή.

Ενώ λοιπόν αρχικά πίστευαν πως η ημέρα της γυναίκας ξεκίνησε για τον αγώνα που έδωσαν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, τελικά μέσα από έρευνες σε εφημερίδες και αρχεία της χρονολογίας, αποδείχτηκε πως δεν είχε γίνει τίποτα σημαντικό εκείνη την ημέρα.

Όμως στις 8 Μαρτίου του 1917, στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Πετρούπολη, οι εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωσαν γεμίζοντας τους δρόμους όλης την πόλη. Αυτό σηματοδότησε την αρχή της ρωσικής επανάστασης.

Οι γυναίκες στην Αγία Πετρούπολη έκαναν απεργία εκείνη την ημέρα για το «Ψωμί και την Ειρήνη» – απαιτώντας το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού.

Ο Λέων Τρότσκι έγραψε ότι «η 23η Φεβρουαρίου (8 Μαρτίου) ήταν η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας και υπήρξαν συναντήσεις και δρώμενα. Όμως δεν φανταζόμασταν ότι αυτή η «Ημέρα της Γυναίκας» θα κήρυττε την έναρξη της επανάστασης. Έγιναν επαναστατικές ενέργειες αλλά χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία. Το πρωινό, παρά τις διαταγές που είχαν λάβει, οι εργάτριες των κλωστοϋφαντουργείων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους στα διάφορα εργοστάσια και έστειλαν αντιπροσώπους για να ζητήσουν υποστήριξη για την απεργία που οδήγησε σε μαζική απεργία και όλοι βγήκαν στους δρόμους».

Επτά ημέρες αργότερα, ο αυτοκράτορας της Ρωσίας, ο Νικόλαος Β’ παραιτήθηκε και η προσωρινή κυβέρνηση χορήγησε στις γυναίκες δικαίωμα ψήφου.

Η αρχή μόλις είχε γίνει!!

Τώρα έπειτα από πολλά χρόνια αγώνων, εμείς είμαστε εδώ να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την δική μας καθημερινότητα, ενάντια στον σεξισμό και υπέρ της ισότητας! Όλες μαζί μπορούμε!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *