6 πράγματα που κλέβουν το χρόνο μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε!

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Σας έχει τύχει να έχετε ένα εκατομμύριο πράγματα να κάνετε αλλά ως δια μαγείας ο διαθέσιμος χρόνος σας κάνει φτερά; Εκεί που είχατε την πεποίθηση ότι θα προλαβαίνατε τα πάντα τελικά δεν προλάβατε ούτε τα μισά;

Πώς είμαστε σίγουροι ότι εκμεταλλευόμαστε τον πολύτιμο χρόνο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο;

Πολύ συχνά δεν συνειδητοποιούμε πως χάνουμε το χρόνο μας κάνοντας ανούσια πράγματα.

Έχουμε στη διάθεσή μας 24 ώρες κάθε μέρα. Συνεχώς κάνουμε επιλογές για το πως θα διαθέσουμε το χρόνο μας ενώ συνήθως προσπαθούμε να διατηρήσουμε μία ισορροπία εφαρμόζοντας το γνωστό τρίπτυχο: 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ψυχαγωγία και 8 ώρες ξεκούραση.

Κι όμως υπάρχουν πολλές καταστάσεις στην καθημερινότητά μας που μας κλέβουν το χρόνο! Άλλες φορές το ξέρουμε και παρόλα αυτά το επιτρέπουμε, ενώ άλλες φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε.

Σήμερα θα προσπαθήσω να απαριθμήσω μερικά παραδείγματα που έχω παρατηρήσει και προσπαθώ να προσέχω!

1. Υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Νούμερο 1 στη λίστα και όχι άδικα. Βάζω στοίχημα ότι πολλοί από εσάς διαπιστώνετε το ίδιο. Είναι αμέτρητες οι φορές που ανοίγοντας απλά μία ειδοποίηση, με παίρνει η μπάλα και αρχίζω το scrolling, σχεδόν αυτόματα. Tα social media έχουν αυτή τη «δύναμη». Καταφέρνουν να τραβούν την προσοχή μας και να μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας. Κι εδώ χρειάζεται να μπορούμε να βάζουμε όρια. Σκεφτείτε ότι αν δεν μπορούμε να βάλουμε όρια στους εαυτούς μας τότε πώς θα καταφέρουμε να οριοθετήσουμε τα παιδιά μας;

2. Τηλεόραση

Μη με παρεξηγήσετε… Πολλοί άνθρωποι έχουν μόνιμα ανοιχτή την τηλεόραση απλώς να ακούγεται, από συνήθεια ή για παρέα. Εγώ προσωπικά όμως έχω τεράστιο πρόβλημα με αυτό! Μου αποσπά την προσοχή και είμαι ικανή να καθίσω να παρακολουθήσω σαν υπνωτισμένη το οτιδήποτε. Γι’ αυτό και την ανοίγω σπάνια, έως και καθόλου! Θα παρακολουθήσω μόνο κάποια ταινία ή σειρά και συνήθως σε replay TV ή στο Netflix προσπερνώντας πάντα τις διαφημίσεις.

3. Τηλεφωνήματα που διαρκούν… ώρες!

Δεν είμαι του τηλεφώνου γενικά! Προτιμώ την από κοντά επαφή και επικοινωνία με φίλους. Επίσης, τα μηνύματα έχουν νικήσει πλέον το τηλέφωνο! Εκτός του ότι δεν έχω σταθερό (!!!), χρησιμοποιώ πολύ τα φωνητικά μηνύματα και τη φωνητική πληκτρολόγηση! Το τελευταίο έχει και την πλάκα του καθώς πολύ συχνά καταλήγεις να στέλνεις κάτι άλλο από αυτό που είπες πραγματικά (ο δαίμονας του τυπογραφείου), ενώ δύο – τρεις φορές μου έχει τύχει να στείλω κατά λάθος διαλόγους από ραδιοφωνική εκπομπή που ακουγόταν στο αυτοκίνητο!

Κατανοώ το πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε την επικοινωνία μέσω τηλεφώνου με συγγενείς, οικογένεια και φίλους που πιθανόν είναι μακριά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα μιλήσω με τις ώρες. Μια σύντομη, ουσιαστική και περιεκτική συζήτηση που δεν είναι σπατάλη χρόνου.

4. Έλλειψη προγράμματος 

Αυτό κι αν οδηγεί σε χάσιμο χρόνου! Όταν δεν είναι ξεκάθαρο το τι θέλω να κάνω και με ποια σειρά, καταλήγω να μην κάνω τίποτα για ώρες νομίζοντας ότι κάτι κάνω… Σας μπέρδεψα;;; Λογικό. Ένα παράδειγμα που έχω στο μυαλό μου είναι η καθαριότητα και η τακτοποίηση του σπιτιού. Είναι γνωστό ότι οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ, δυστυχώς. Ξεκινάω λοιπόν να κάνω πολλά πράγματα μαζί, ν’ ανοίγω πολλά μέτωπα που λένε… Δεν γίνονται όλα μαζί, ενώ στο τέλος καταλήγω κατάκοπη να μην έχω κάνει τίποτα ή να τα έχω κάνει και χειρότερα από πριν!

5. Multitasking

Το προηγούμενο ταιριάζει πολύ με το λεγόμενο «multitasking». Κάποτε το λέγαμε με καμάρι, το θεωρούσαμε κάτι σαν μεγάλη ικανότητα: «Είμαι multitasking εγώ, μπορώ να κάνω πολλά ταυτόχρονα». Είναι αλήθεια ότι το έχω πει πολλές φορές. Πλέον, η προσωπική μου εμπειρία μου έχει δείξει ότι είναι μεγάλος «κλέφτης» χρόνου και δεν φέρνει καλύτερα αποτελέσματα αλλά περισσότερο «πασάλειμμα».

Είναι προτιμότερο να κάνεις ένα βήμα τη φορά, one step at a time που θα λέγαμε οι γλωσσομαθείς και να μένεις συγκεντρωμένος σε μία εργασία μέχρι να την ολοκληρώσεις. Όλα αυτά βέβαια ακούγονται ωραία στη θεωρία και προφανώς δεν ισχύουν σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε υπάρχει και η ενδιαφέρουσα θεωρία του «agile methodology» που υποστηρίζει την «ευελιξία» και μπορούμε να αναπτύξουμε άλλη φορά.

6. Οι διαρκείς διακοπές / οι περισπασμοί

Αχ!!! Δεν χρειάζεται να πω πολλά… Είμαι σίγουρη ότι οι πρώτοι που καταλαβαίνουν είναι οι γονείς! Έπειτα, όσοι εργάζονται και προσπαθούν να συγκεντρωθούν σε κάτι, αλλά οι γύρω τους φωνάζουν, μιλάνε, τηλέφωνα χτυπούν, ακούν φασαρία και βαβούρα από το δρόμο και το περιβάλλον και άλλα πολλά…

Πολλοί αγαπήσαμε την τηλεργασία γι ‘ αυτό τον λόγο ή ακόμα καλύτερα ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, από το σπίτι και από το γραφείο, για να μη χάνεται και η ανθρώπινη επαφή, η επικοινωνία και η δυναμική της ομάδας.

Φίλοι μου αυτά είναι μόνο μερικές περιπτώσεις από τις πολλές που μας κάνουν να σπαταλάμε το χρόνο μας.

Ίσως από σήμερα να καταφέρουμε να κάνουμε ένα βήμα προς την καλύτερη διαχείριση χρόνου, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του καθενός από εμάς!

You May Also Like

Γραψτε ενα σχολιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *