Συνταγή για τέλειο εκμέκ της μαμάς!

Γράφει η Κάτια Καραχάλιου.

Το εκμέκ είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, κυρίως όπως το φτιάχνει η μαμά μου.

Μου θυμίζει καλοκαίρι πάντα και το απολαμβάνουμε όλοι, είτε λάτρεις σοκολάτας, είτε όχι!

Όμως τι θα χρειαστούμε;

Yλικά για ταψί:

1 πακέτο κανταΐφι 500 γρ.

1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελάδος 250 γρ.

1/2 φλ. ξηρούς καρπούς για πασπάλισμα, κατά προτίμηση φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλα

500 ml κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής για σαντιγί

Για την κρέμα

1,5 lt γάλα

100 γρ. κορν φλάουρ

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

250 γρ. ζάχαρη

3 κρόκους

2 βανίλιες

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το σιρόπι

4 φλ. ζάχαρη

2,5 φλ. νερό

1 κ. σούπας χυμό λεμονιού

1 κανελόξυλο

2 καρφάκια γαρίφαλο

Πώς θα το φτιάξουμε…

“Ξαίνουμε” το κανταΐφι, δηλαδή το ξεχωρίζουμε καλά έτσι ώστε να μην είναι κολλημένες οι τριχούλες του ζυμαριού. Το τοποθετούμε αφράτα σε βουτυρωμένο ταψί, χωρίς να το πιέζουμε. Λιώνουμε το βούτυρο και το περιχύνουμε, έτσι ώστε να βραχεί όλη η επιφάνειά του. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά.

Καλά είναι να το σπάσουμε και να το ξαναβάλουμε στο φούρνο για ακόμη 10 λεπτά έτσι ώστε να είναι πιο ομοιόμορφα ψημένο το κανταΐφι και πιο σωστά κατανεμημένο το βούτυρο αλλά δεν είναι απαραίτητο αν δεν θέλετε. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι

Όταν κρυώσει, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Περιχύνουμε το κρύο κανταΐφι με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε μέχρι να το απορροφήσει όλο και να φουσκώσει.

Για την κρέμα

Για να ετοιμάσουμε την κρέμα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μία κατσαρόλα. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει.

Την μεταφέρουμε σ΄ένα σκεύος για να κρυώσει και την σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.

Όταν το κανταΐφι ρουφήξει το σιρόπι, στρώνουμε την κρύα κρέμα στην επιφάνειά του. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγί και την στρώνουμε πάνω από την κρέμα. Πασπαλίζουμε με τριμμένους ξηρούς καρπούς και διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

Τι να προσέξετε…

Αν θέλετε να τοποθετήσετε την σαντιγί σε ροζέτες όπως κάνω εγώ, καλά είναι πρώτα να στρώσετε μια μικρή ποσότητα σαντιγί στην κρέμα και πάνω εκεί να κάνετε τις ροζέτες. Μ΄ αυτόν τον τρόπο, κολλάνε οι ροζέτες στο γλυκό. Αν δεν το κάνετε, υπάρχει περίπτωση να πέσουν στο σερβίρισμα γιατί δεν κολλάνε καλά στην κρέμα λόγω της υγρασίας της. Αν παρατηρήσετε στις φωτογραφίες, φαίνεται η λεπτή επίστρωση από σαντιγί κάτω από τις ροζέτες. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή, μην βάλετε περισσότερο γιατί δεν θα φτάσει η σαντιγί για τις ροζέτες.

Είστε έτοιμες!

You May Also Like