Γράφει η Πέννυ Αδάμου.
Ξεκινήσατε να φτιάχνετε γλυκά ή ετοιμάζεστε αυτές τις μέρες;
Εγώ προσπαθώντας να αποφύγω να πάρω άσκοπα κιλά, φτιάχνω γλυκά σχεδόν τελευταία στιγμή, για να εξαφανιστούν μέσα στα γιορτινά τραπέζια.
Τα μελομακάρονα είναι τα αγαπημένα μου και θα μοιραστώ μαζί σας μια νέα συνταγή που σκέφτομαι να φτιάξω.

Πάμε να δούμε βήμα βήμα.
Υλικά:
450 γραμ. ελαιόλαδο
150 γραμ. ηλιέλαιο
200 γραμ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
100 γραμ. κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
200 γραμ. ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα και γαρύφαλλο τριμμένο
1 κιλό αλεύρι
250 γραμ. φαρινάπ
Για το σιρόπι:
570 γραμ. μέλι
350 γραμ. νερό
350 γραμ. ζάχαρη
2 φέτες πορτοκάλι
Οδηγίες:

Κοσκινίζουμε τα αλεύρια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Προσθέτουμε τα λάδια.
Σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε το κονιάκ και την σόδα και το προσθέτουμε στο μπολ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και την κανέλα με το γαρύφαλλο.
Και προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να λιώσει ζάχαρη
Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά και ανακατεύουμε.
Δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα για να μη βγουν σκληρά τα μελομακάρονα.
Προθερμαίνω το φούρνο στον αέρα στους 160°C. Βάζω λαδόκολλα σε ένα ταψί.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ό,τι μέγεθος θέλουμε (εγώ τα έκανα 30 γραμ. το ένα). Τα τοποθετούμε στο ταψί και τους κάνουμε μερικές τρυπούλες με ένα πιρούνι.
Τα ψήνουμε στους 160 °C για περίπου 25 λεπτά
Σιρόπι:
Βάζουμε τα υλικά και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πάρει βράση το αφήνουμε 3 λεπτά και το βράζουμε ίσα-ίσα να κάνει μικρές φουσκάλες.
Αφού έχουμε αφήσει τα μελομακάρονα μας να κρυώσουν καλά τα βάζουμε με προσοχή στο ζεστό σιρόπι.
Τα αφήνουμε για λίγο και είναι έτοιμα!