9η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογίας και Χειροτεχνίας στη Χαλκίδα

Γράφει η Εύα Καλαβρή.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή των πολιτών, όλων των ηλικιών, προς την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων. Κυρίως οι νέοι γονείς, αν κρίνω από τον εαυτό μου, αναζητούν κι επιλέγουν για τα παιδιά τους βιολογικές τροφές, φυσικά καλλυντικά και καθαριστικά και άλλα προϊόντα, στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από πρόσθετα, συντηρητικά, γλυκαντικά, χρωστικές, χημικές επεξεργασίες και ό,τι άλλο έχει αποδειχθεί επιβαρυντικό για την υγεία.

Έτσι, βλέπουμε οικογένειες να στρέφονται προς ένα διαφορετικό καταναλωτικό μοντέλο από τις προηγούμενες γενιές, αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, επιλέγοντας φρέσκα προϊόντα εποχής, αναζητώντας πιστοποιημένους παραγωγούς βιολογικών καλλιεργειών, με οικολογική συνείδηση και περισσότερο σεβασμό στη γη και τη φύση. Παράλληλα, στρέφονται προς την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση, τη μείωση χρήσης πλαστικού και άλλες πρακτικές βιωσιμότητας.

Αν κι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για ν’ ανατρέψουμε νοοτροπίες του παρελθόντος, τουλάχιστον μπορούμε να ενημερωθούμε και να δοκιμάσουμε, στηρίζοντας μικρούς παραγωγούς, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προσφέρουν.

Μία τέτοια ευκαιρία είναι η 9η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογίας και Χειροτεχνίας που διοργανώνεται στο Πάρκο του Λαού, στη Χαλκίδα, στις 23-24-25 Σεπτεμβρίου 2022:

Η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογίας και Χειροτεχνίας ανοίγει και πάλι τις πύλες της για να υποδεχθεί το κοινό της Χαλκίδας και της Εύβοιας.
Βιοκαλλιεργητές, οικοτέχνες, βιομελισσοκόμοι, κεραμιστές και άλλοι πολλοί παραγωγοί, με οικολογική συνείδηση και διάθεση κοινωνικής προσφοράς, θα βρίσκονται εκεί για να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να επικοινωνήσουν μαζί σας.
Παράλληλα, πολλοί από αυτούς θα διοργανώσουν σεμινάρια κι εργαστήρια, για να μεταδώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει και το μέλλον μοιάζει ανησυχητικό, η γιορτή επιβεβαιώνεται σαν ανάγκη για τη στήριξη των ριζικών ανθρώπινων αναγκών, για την επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, τη συλλογική ζωή, την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα.
Στη γιορτή θα συναντηθούμε για ν’ ανταλλάξουμε απόψεις κι εμπειρίες που αφορούν τον έλεγχο της τροφής, την καλύτερη διαχείριση της υγείας, την άμεση σχέση παραγωγών – καταναλωτών, θέματα υγιεινής και φροντίδας σε μια προοπτική αυτοοργάνωσης, κ.α.

Παράλληλα, συλλογικότητες και πολίτες της Εύβοιας θα παρουσιάσουν τους αγώνες τους για τις ΒΑΠΕ και θα συζητήσουν το θέμα της ακρίβειας της ενέργειας ενώ θ’ αναδειχθεί η οικολογική και κοινωνική καταστροφή που συντελείται στην Βόρεια Εύβοια.
Όλοι μας να βρεθούμε για να γιορτάσουμε τις προσφορές της φύσης και των κόπων μας, μαζί με εξαιρετικούς καλλιτέχνες και μουσικούς που θα ντύσουν καλλιτεχνικά τη γιορτή μας!

Επιπλέον:
Θα γίνουν σεμινάρια κι εργαστήρια βιολογικής γεωργίας και μελισσοκομίας, παρασκευής σαπουνιών, τσίπουρου, μπύρας. Επίσης, θέατρο με μαριονέτες, δημιουργική απασχόληση και αφήγηση παραμυθιών για παιδιά. Προβολή τοπικών περιβαλλοντικών δράσεων. Διανομή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Σεμινάριο για τη μακροβιοτική διατροφή και εργαστήρια για τη φυσιολογική γέννα και τις αναίτιες παρεμβάσεις στον τοκετό. Εργαστήριο για την Αγιουβέρδα, μια αρχαία θεραπεία.  Μουσικές βραδιές, ξυλοπόδαροι κ.α.

Ομάδα παραγωγών-χειροτεχνών για τη διοργάνωση της 9ης Πανευβοϊκής Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας στη Χαλκίδα, 23-24-25 Σεπτεμβρίου 2022

Πληροφορίες: https://oikogiortievias.blogspot.com/

You May Also Like