Το λεμόνι προσωπικά το αγαπώ.. Μου αρέσει μάλιστα τόσο πολύ που μπορώ να το φάω και σκέτο.. Δε ξέρω γιατί αλλά έχει αυτό το κάτι που με τρελαίνει. Θες η μυρωδιά που αναδύει, θες το χρώμα του, δε ξέρω.. Αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι το λεμόνι εκτός από ωραία λεμονάδα χρησιμεύει και σε πολλά ακόμα…
Ποια είναι αυτά;;
Σε μια φανταστική μαρινάδα
Λιώνεις μισή σκελίδα σκόρδου με μια γενναιόδωρη ποσότητα χοντροκομμένου αλατιού μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Προσθέτεις το χυμό από 1-2 λεμόνια, ανακατεύεις και έχεις μια μαρινάδα ιδανική για κρέας αλλά και θαλασσινά.
Ως γιατρικό για τον πονεμένο λαιμό
Γεμίζεις μια κατσαρόλα με νερό και προσθέτεις 6-10 λεμόνια, κομμένα στη μέση. Ρίχνεις και αρκετό τζίντζερ και αφήνεις να πάρουν μία βράση. Αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις το ρόφημα να κρυώσει για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια σουρώνεις όσο θέλεις σε ένα φλιτζάνι και προσθέτεις 1 κ.γ. μέλι.
Για να αντικαταστήσει το ξίδι σε ένα ντρέσινγκ ή άλλες συνταγές
Για να φτιάξεις παγάκια.
Αν σου περισσέψει μισό λεμόνι από κάποια συνταγή, μπορείς να το στύψεις και να μοιράσεις το χυμό του σε παγοκύστες. Έτσι θα έχεις στην κατάψυξή σου παγάκια από χυμό λεμονιού, τα οποία μπορείς να τα προσθέσεις όπου θες.
Για να αντικαταστήσει το αλάτι
Αν προσπαθείς να περιορίσεις την κατανάλωση αλατιού μπορείς σε μια συνταγή να το αντικαταστήσεις με χυμό λεμονιού.
Σε ρόλο καρυκεύματος
Προτού κόψεις ένα λεμόνι στη μέση, πάρε το ξύσμα του και χρησιμοποίησέ το για να καρυκεύσεις πράσινες σαλάτες ή ως γαρνιτούρα σε κοκτέιλ.
Ως φυσικό αρωματικό χώρου
Ψήσε ξύσμα λεμονιού στο φούρνο, μέσα σε ένα ταψάκι που έχεις γεμίσει με νερό. Έτσι, το άρωμα των εσπεριδοειδών θα απλωθεί σε ολόκληρο το σπίτι, καλύπτοντας για παράδειγμα τις απωθητικές μυρωδιές που άφησε το μαγείρεμα.