Υπάρχουν κάποιοι μύθοι που κρατάνε χρόνια και μας δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις αναφορικά με συνήθειες της καθημερινής μας ζωής..
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι μύθοι; Ο Άκης Πετρετζίκης μας τους φανερώνει και εμείς απλά ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε πολλά από αυτά που πιστεύαμε.
Το αλκοόλ εξατμίζεται με το μαγείρεμα
Το αλκοόλ δεν εξατμίζεται εντελώς με το μαγείρεμα.
Τα ποσοστά του αλκοόλ που παραμένει μετά το μαγείρεμα είναι:
– 40% αλκοόλ παραμένει μετά από 15 λεπτά μαγειρέματος.
– 35% αλκοόλ παραμένει μετά από 30 λεπτά μαγειρέματος.
– 25% αλκοόλ παραμένει μετά από 1 ώρα μαγειρέματος.
– 10% αλκοόλ παραμένει μετά από 2 ώρες μαγειρέματος.
– 5% αλκοόλ παραμένει μετά από 2 ½ ώρες μαγειρέματος.
Η γλουτένη κάνει κακό στην υγεία
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και στα σχετικά με αυτό σιτηρά. Είναι αυτό που δίνει στο ζυμάρι την ελαστικότητά του και το βοηθά να μένει φουσκωμένο.
Μόνο στο 1% δημιουργεί προβλήματα.
Οι τομάτες διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο
Η γεύση στις τομάτες εξαρτάται από την δραστηριότητα ενζύμων που όμως σταματούν να δουλεύουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου.
Μπορούμε μόνο να τη βάλουμε στο ψυγείο λίγη ώρα πριν την κόψουμε σε σαλάτα για να είναι η σαλάτα αμς δροσερή.
Τα καφέ αυγά είναι πιο θρεπτικά από τα άσπρα
Το χρώμα του αυγού έχει σχέση με την ράτσα της κότας και μόνο! Τα άσπρα αυγά είναι από τις άσπρες κότες και τα καφέ αυγά από τις καφέ κότες.
Τα φασόλια χρειάζονται οπωσδήποτε μούλιασμα
Τα φασόλια μας θα βράσουν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, απλά όταν τα μουλιάζουμε δεσμεύουν περισσότερο νερό και έτσι μαγειρεύονται πιο γρήγορα. Αν δεν τα μουλιάσουμε το μόνο που θα χρειαστεί είναι περισσότερη ώρα μαγειρέματος.
Η σόδα στο ψυγείο τραβάει τις μυρωδιές
Για να έχουμε ένα ψυγείο χωρίς άσχημες μυρωδιές απλά πρέπει να το πλένουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αποθηκεύουμε τα τρόφιμα σε μπολ που να κλείνουν καλά. Η σόδα δεν κάνει τη δουλειά που διαφημίζουν.
Οι σπόροι της πιπεριάς είναι αυτοί που την κάνουν καυτερή
Δεν καίνε τα σπόρια αλλά η λευκή μεμβράνη γύρω από τα σπόρια.
Αυτή η μεμβράνη περιέχει μία ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη και είναι υπεύθυνη για την καυτερή της γεύση.
Πρέπει να βάζουμε λάδι στο νερό που βράζουμε μακαρόνια για να μην κολλήσουν
Το λάδι κατά την ώρα του μαγειρέματος δεν βοηθάει στο να μην κολλάνε τα μακαρόνια. Αρκεί να χρησιμοποιήσουμε μία καλή ποιότητα ζυμαρικών για να μην κολλάνε τα μακαρόνια.
Αλάτι και μαγιά δεν πάνε μαζί
Οι περισσότερες μαγιές που χρησιμοποιούμε είναι σε σακουλάκια. Η ξερή μαγιά δηλαδή που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ δεν έχει κανένα πρόβλημα να φουσκώσει και μαζί με το αλάτι.
Μόνο με τη φρέσκια μαγιά μπορεί να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα οπότε σε αυτή την περίπτωση βάζουμε το αλάτι στο τέλος.
Τα κοφτερά μαχαίρια είναι επικίνδυνα
Με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόψιμο γίνεται εύκολα χωρίς να βάζουμε δύναμη.
Όταν κόβουμε με ένα μαχαίρι που δεν είναι κοφτερό αναγκαζόμαστε να βάλουμε πολύ δύναμη, οπότε αν γλιστρήσει τότε υπάρχει κίνδυνος να κοπούμε.