Θέλω να ξεκινήσω πρώτα..από τα όχι και τόσο καλά νέα.. Δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι κάποιο τρόφιμο αποτρέπει ή θεραπεύει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του μαστού.Τώρα τα καλά νέα- Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν τη συνολική υγεία μας και με τη σειρά τους να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Το υπερβολικό βάρος να ξέρετε είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.
Η καλή κατανάλωση τροφών και η απώλεια βάρους, είναι εξαιρετικά πρώτα βήματα για τη μείωση αυτής της επικίνδυνης ασθένειας σύμφωνα με την Alexandra Rothwell ειδικό στην ογκολογική διατροφή. Η Rothwell λοιπόν προτείνει να τρώμε τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας σε καλά επίπεδα και να έχουμε όλες τις φλεγμονές υπό έλεγχο.
Τα παρακάτω τρόφιμα κάνουν ακριβώς αυτό:
Ελαιόλαδο
Πέρα από όλα τα άλλα οφέλη για την υγεία που ήδη συνδέονται με το ελαιόλαδο, το υγιές λίπος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η προσθήκη 4 κουταλιών σούπας ελαιόλαδου σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 68%.
Ψάρι
Ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, είναι τα ψάρια που προτείνει η Rothwell για την προσθήκη στη διατροφή μας επειδή είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. «Γνωρίζουμε ότι τα ωμέγα-3 βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα», λέει. “Μπορείτε επίσης να φάτε τα καρύδια και τους σπόρους εάν θέλετε μια μη ζωική πηγή.”
Φρούτα και λαχανικά
Ξανά και ξανά, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι φυτικές τροφές συσχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Και υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι: Όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά σε μια δίαιτα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015. Επίσης, οι ίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να τροφοδοτήσουν την ικανότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο, όπως αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Nutrition Paper.
Τα λαχανικά αυτά είναι: μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι, κρεμμύδια, πράσα, σκόρδο και ασιατικά μανιτάρια . Όσο για τα φρούτα, λέει: “Προσέχετε τις ποικιλίες χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως τα μούρα, και περιορίστε τα φρούτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως μπανάνες, ανανάδες και μάνγκο, ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας κανονικά”.
Σόγια
Ναι, η σόγια έχει οιστρογονικές ενώσεις και τα οιστρογόνα έχουν συνδεθεί με κάποιους καρκίνους. Αλλά όχι, οι τροφές σόγιας δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού. (Τα συμπληρώματα σόγιας μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλή. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τη σόγια με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση: εάν είστε φορέας του γονιδίου μετάλλαξης BRCA2, η σόγια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σύμφωνα με την έρευνα του 2013 που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής, όπου διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα σόγιας μείωσαν τον κίνδυνο σε φορείς καρκίνου του μαστού – εκείνων που φέρουν τη μετάλλαξη BRCA2.
Η Rothwell συμφωνεί ότι, γενικά, μπορούμε να απολαύσουμε τη σόγια ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής χωρίς τον φόβο ότι θα προκαλέσει καρκίνο του μαστού.
Ελένη ♥♥