Συνταγές με άρωμα Κρήτης (Μέρος Β’)

Συνεχίζουμε στο elenifourli.com το αφιέρωμα στην Κρήτη,  με το δεύτερο μέρος μοναδικών συνταγών, που σίγουρα αν δεν έχετε δοκιμάσει δεν μπορείτε να έχετε καμία άποψη για τις Κρητικές νοστιμιές…

0001

Χανιώτικη κρεατόπιτα

Υλικά για τη ζύμη

½ κιλό αλεύρι

1 κεσεδάκι γιαούρτι

½ φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι

1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος

Υλικά για τη γέμιση

1 κιλό αρνί ή κατσίκι

1 κιλό μυζήθρα

1 φλιτζάνι στάκα

Αλάτι, πιπέρι, κανέλα, δυόσμο

1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος

1 κουταλιά κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Αφού βράσουμε το κρέας και βγάλουμε τα κόκαλα, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, δυόσμο και κανέλα. Για να φτιάξουμε τη ζύμη ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι αρχικά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα άλλα υλικά για την ζύμη, μισή από την οποία απλώνουμε σ’ ένα λαδωμένο ταψί. Πάνω βάζουμε τη μισή στάκα, τη μισή μυζήθρα και όλο το κρέας. Πάνω από το κρέας βάζουμε την υπόλοιπη μυζήθρα και τη στάκα και ξανά πασπαλίζουμε με κανέλα και δυόσμο. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το οποίο σκεπάζουμε την πίτα. Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε περίπου 1 ώρα σε σιγανό φούρνο.

0002

Χοιρινό με ρεβίθια

Υλικά

1 κιλό χοιρινό

1 κρεμμύδι

4-5 ώριμες ντομάτες

½ κιλό ρεβίθια

1 φλιτζάνι λάδι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Το προηγούμενο βράδυ βράζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό και τα αφήνουμε μέχρι την επομένη, για να μαλακώσουν. Κόβουμε το κρέας σε μικρές μερίδες, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τις ντομάτες τριμμένες, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο νερό. Αφήνουμε το κρέας να βράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα ρεβίθια και νερό τόσο όσο να σκεπαστούν. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να ψηθεί καλά και να μείνει με τη σάλτσα του.

000003

Μελιτζάνες γιαχνί με φέτα

Υλικά ( 6 μερίδες)

1 κιλό μελιτζάνες

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 ½ μεγάλη ώριμη ντομάτα

½ κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας

1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό

300γρ. φέτα σκληρή

1 φλιτζάνι παρθένο ελεαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Βάζουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί ελαφρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε χοντρά κομμάτια, ανακατεύουμε και αφήνουμε να τσιγαριστεί για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τις κομμένες μελιτζάνες στη κατσαρόλα και 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε για 10 λεπτά περίπου. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας σε ένα φλιτζάνι νερό και τον βάζουμε στο υπόλοιπο φαγητό μαζί με τη φρέσκια ντομάτα που την έχουμε κόψει σε κύβους και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε με μια τρυπητή κουτάλα το φαγητό, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοψήνουμε για 40-45 λεπτά. Ανοίγουμε την κατσαρόλα, ανακινούμε το φαγητό, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πιρούνι, και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας για 10-12 λεπτά ακόμα. Όταν ψηθούν τελείως οι μελιτζάνες και μείνουν μόνο με το λάδι τους, ρίχνουμε τη φέτα από πάνω και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό αλλά κλειστό μάτι της κουζίνας για 15 λεπτά ώστε να λιώσει η φέτα. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Άντε πάλι κατάφερα να μας ανοίξω την όρεξη!!!

Καλή επιτυχία!!!

ΥΓ. Δείτε και το αφιέρωμα για τις συνταγές με άρωμα Κρήτης ( μέρος Α’)

Ελένη ♥♥

You May Also Like