Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου … και οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι έχουν ξεκινήσει από τώρα… Αν και δεν έχω περάσει Χριστούγεννα σε κάποιο νησί της Ελλάδας … έχω ακούσει όμως, ότι η παράδοση ξεχειλίζει… όχι μόνο στις εκδηλώσεις αλλά και στις υπέροχες γεύσεις…
Αν βρεθείτε για παράδειγμα αυτές τις γιορτινές μέρες στο νησί της Ρόδου, να ξέρετε ότι τα ‘’γιαπράκια’’ , τα ντολμαδάκια δηλαδή, είναι οι πρωταγωνιστές του εορταστικού τραπεζιού.. Εγκρίνω..πολύ όμως!!!
Αν κάνετε ένα κοντινό ταξιδάκι μέχρι τον όμορφο Πόρο.. να ξέρετε ότι γευστικά τουλάχιστον, τα πράγματα δεν έχουν και τρελές διαφορές από αυτό που συμβαίνει στην δική μου οικογένεια… Το χοιρινό με σέλινο λοιπόν δεν λείπει από κανένα εορταστικό τραπέζι εκεί.
Στην αγαπημένη Κεφαλονιά τιμούν τα Χριστούγεννα με την ‘’πουτρίδα’’. Στην ουσία αυτό το πιάτο δεν είναι τίποτα περισσότερο από χοιρινό μαγειρεμένο με κουνουπίδι ή λάχανο.
Θα πεταχτούμε μέχρι το όμορφο νησί της Σύρου.. που μάλλον μας τα χαλάνε γευστικά τις γιορτές.. Στο τραπέζι τους, ειδικά την Παραμονή Χριστουγέννων, δεν θα βρείτε καθόλου κρέας μιας και το παραδοσιακό τους πιάτο είναι ψάρι με μπρόκολο ή κουνουπίδι… Δεν το βλέπω να τιμώ το νησί τις γιορτές…
Στην Λευκάδα ‘’παίζει’’ τρελό φαγοπότι με μια υπέροχη παραδοσιακή μακαρονάδα με κόκορα ή βοδινό.. Επίσης δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι τους η παραδοσιακή κουλούρα..
Στην Σάμο την ημέρα των Χριστουγέννων, τρώνε βρασμένο χοιρινό κρέας με λεμόνι, το οποίο λέγεται ‘’πηχτή’’.
Τέλος το ταξίδι μας ολοκληρώνεται στην όμορφη Μυτιλήνη… που μάλλον δίνουν σημασία περισσότερο στα γλυκά παρά στο φαγητό.. Γνωστοί γλυκατζήδες βλέπετε… Εκεί λοιπόν φτιάχνουν γλυκά πιτάκια με καρύδι, αμυγδαλωτά αλλά και δίπλες με μέλι..
Καλές γιορτές!!!
Ελένη ♥♥