Από τα πιο αγαπημένα γλυκά ..αυτών ειδικά που αγαπούν πολύ τα σιροπιαστά του ταψιού.. Το ραβανί αν το πετύχεις στο σιρόπι γίνεται από τα πιο ωραία γλυκά.. ακόμα και για εμένα που δύσκολα αγαπώ γλυκό που δεν έχει σοκολάτα..
Υλικά
1 ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 ½ κούπα αλευρι που φουσκώνει
1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
8 αυγά
1 1/3 κούπα ζάχαρη
4 κουταλιές γάλα χλιαρό
Βούτυρο
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Ανακατέψτε το σιμιγδάλι με το αλεύρι, το μπέικιν, την βανίλια και λίγο αλάτι. Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη, να πήξουν, 15 λεπτά περίπου στη δυνατή ταχύτητα στο μίξερ.
Καθώς χτυπιούνται, ρίξτε λίγο λίγο το γάλα. Σταματήστε το χτύπημα κι ανακατεύοντας απαλά με κουτάλι, ρίξτε λίγο λίγο τα στερεά υλικά, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά. Το μείγμα πρέπει να είναι αφράτο. Αδειάστε το σε βουτυρωμένο ταψί 30εκ. και ψήστε σε δυνατή φωτιά για 30-35 λεπτά.
Για το σιρόπι..
Βράστε 3 κούπες ζάχαρη με 2 ½ κούπες νερό για 5 λεπτά, ρίξτε μέσα 6 κουταλιές βούτυρο, τον χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού και περιχύστε το ραβανί, που πρέπει να είναι χλιαρό ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά.. Μην το ρίξετε όλο μεμιάς, γιατί το ραβανί θα καθίσει. Όταν κρυώσει εντελώς κόψτε το σε κομμάτια..
Καλή επιτυχία!!!
( Η συνταγή είναι από το βιβλίο ‘’Η νέα κουζίνα’’ Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου).
Ελένη ♥♥