Σήμερα στο elenifourli.com θα φτιάξουμε ένα διαφορετικό γλυκό αλλά πολύ πολύ νόστιμο.. Όταν ήμουν μικρή (χωρίς να το γνωρίζω βέβαια τότε), επέλεγα ένα παγωτό που βασικό συστατικό του ήταν η μαρέγκα.. Σήμερα λοιπόν θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα αυθεντικό γαλλικό γλυκό.. La meringa alla francese, τους γνωστούς σε εμάς τους Έλληνες Μπεζέδες….
Προετοιμασία
Χτυπήστε 4 ασπράδια με μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και 1 βανίλια στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, να πήξουν και να αφρατέψουν.. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίξτε μισή κούπα ζάχαρη σε μικρές δόσεις, ώσπου να πήξη η μαρέγκα και να γυαλίσει. Είναι έτοιμη, όταν στέκεται πάνω στο χτυπητήρι του μίξερ. Χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο. Ρίξτε άλλη μισή κούπα ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα για 2 δευτερόλεπτα.. ίσα ίσα να πάρει 2 στροφές..
Στρώστε με λαδόκολλα 2 ταψιά του φούρνου. Με κουτάλι μικρό ή με κορνέ με μεγάλη μύτη βάλτε τα μαρεγκάκια ή μπεζέδες σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο. Ψήστε σε φούρνο στους 100 βαθμούς σε αέρα, για 1 ώρα και 10 λεπτά ώσπου να στεγνώσουν οι μπεζέδες. Σβήστε το φούρνο, μισανοίξτε λίγο και αφήστε τις μαρέγκες να κρυώσουν μέσα σε αυτόν..
( Η συνταγή είναι από το βιβλίο Η Νέα κουζίνα- Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου).
Ελένη ♥♥