Γεύμα για… πρωταθλητές: Σαλάτα με φαγόπυρο!

Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαύρο στάρι είναι ένα δημητριακό ασιατικής προέλευσης! Γιατί το προτιμάμε; Επειδή έχει τεράστια θρεπτική αξία, με 14% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, έχει πολλές βιταμίνες, είναι πλούσιο σε φολικό οξύ και μέταλλα,όπως σίδηρο και ασβέστιο. Η συγκεκριμένη συνταγή με φαγόπυρο, είναι ένα θρεπτικό και πανεύκολο γεύμα!

Υλικά

3 παντζάρια
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα
50 γρ. ξίδι βαλσάμικο
1 σκ. σκόρδο
50 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. φαγόπυρο, ψημένο
450 γρ. νερό
200 γρ. σπανάκι baby
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
30 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε φέτες κυδωνάτες.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα παντζάρια, το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, το βαλσάμικο, το σκόρδο και τα 30 γρ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους.
Απλώνουμε πάνω σε ένα βαθύ ταψί 20×30 εκ. ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Αδειάζουμε τα παντζάρια στο αλουμινόχαρτο και το τυλίγουμε σε πουγκί. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα παντζάρια.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο να κρυώσουν τα παντζάρια.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά τον φαγόπυρο με το νερό και το αλάτι. Καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι ο φαγόπυρος να πιει το νερό του και να μαλακώσει.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Αφού κρυώσει προσθέτουμε στο μπολ το σπανάκι.
Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στο μπολ. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα παντζάρια, τα υγρά που έχουμε στο αλουμινόχαρτο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα φουντούκια ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

(πηγή: akispetretzikis.com)

You May Also Like