Γαλοπούλα με γέμιση ψωμί!

Εμείς οι vegetarian ζηλεύουμε όλους τους άλλους ίσως μια φορά το χρόνο.

Πότε; Τα Χριστούγεννα φυσικά με την γαλοπούλα!

Όσο περνά ο χρόνος βγαίνουν νέες συνταγές και παραλλαγές της γεμιστής γαλοπούλας! Πρόσφατα είδα μια συνταγή που μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα και σκέφτηκα να την δοκιμάσουμε, για να ευχαριστήσουμε όσους κάτσουν φέτος μαζί μας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Υλικά:

1 γαλοπούλα 6 κιλά
12-14 κούπες μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε μεγάλους κύβους
2 κουταλιές της σούπας λάδι σπορέλαιο
400 γραμμάρια μπέικον κομμένο σε κύβους
400 γραμμάρια φρέσκο λουκάνικο χοιρινό βγαλμένο από την πέτσα το
1 κούπα σέλινο κομμένο ψηλό
1 κούπα κρεμμύδι κομμένο χοντρό
1 κούπα νερό
1 αυγό χτυπημένο καλά
Αλάτι και πιπέρι (ανάλογα τις γεύσεις)
Λίγο σκόνη κανέλα ίσα να δώσει λίγο μυρωδιά
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό θυμάρι
1 κουτάλι της σούπας ξέρα φασκόμηλα φίλα τριμμένα
Γλυκιά πάπρικα για να πασπαλίσουμε την γαλοπούλα
150-200 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
1 καρότο
2 κλωναράκια σέλινο
1 μικρό κρεμμύδι

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά την γαλοπούλα μέσα έξω. Κόβουμε το καρότο και το μικρό κρεμμύδι στα δυο και τα βάζουμε μαζί με το σέλινο στο πάτο σε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί.

Βάλτε την γαλοπούλα ανάποδα απάνω στα λαχανικά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και την απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια της. Γυρίζουμε την γαλοπούλα ανάσκελα και ρίχνουμε ξανά αλάτι και πιπέρι σε όλη την επιφάνεια και μέσα στο κενό της.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί κομμένο σε μεγάλους κύβους.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μπέικον και φρέσκο λουκάνικο. Το ανακατεύουμε με κουτάλα μέχρι να γίνει κομματάκια το λουκάνικο και να ψηθούν όλα καλά.

Ρίχνουμε την 1 κούπα νερό, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, φασκόμηλο και λίγο σκόνη κανέλα ίσα να δώσει λίγο μυρωδιά. Το μπέικον είναι αλμύρο, δοκιμάστε και κανονίστε πόσο αλάτι θα βάλτε.
Το βράζουμε για 2 λεπτά και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 με 20 λεπτά.

Το ρίχνουμε στο ψωμί και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αυγό αφού το έχουμε χτυπήσει και ξανά ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε την γαλοπούλα στο κενό και κάτω από την πέτσα της στο λαιμό. Βάλτε την στο κέντρο του ταψιού με τα λαχανικά στο πάτο.

Βάλτε κομματάκια βούτυρο σε διάφορα σημεία και πασπαλίστε με πάπρικα. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό στο πάτο του ταψιού.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς κελσίου και την βάζουμε να ψηθεί χωρίς να την σκεπασουμε.

Ψήνουμε για περίπου 3 1/2 με 4 ώρες. Κάπου κάπου περνούμε ζωμό από το πάτο του ταψιού και το ρίχνουμε από πάνω για να κάνει καλό χρώμα και να μην ξεραθεί η πέτσα της. Εάν ροδίσει πολύ και δεν έχει ψηθεί καλά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Όταν βγει από το φούρνο το αφήνουμε σκεπασμένο να ξεκουραστεί για μια ώρα πριν το κόψουμε. Κανονίστε την ώρα σερβιρίσματος για να ψηθεί και να ξεκουραστεί στην ώρα της η γαλοπούλα.
Για να σερβίρουμε βγάζουμε την γέμιση με ένα κουτάλι σε ένα μπολ. Την σπάζουμε και την ανακατεύουμε λίγο για να την σερβίρουμε.

Κόβουμε το στήθος σε φέτες και τα μπούτια καθαρίζουμε το κρέας από τα κόκαλα και τα βάζουμε ωραία σε μια πιατέλα.
Σερβίρουμε με, πουρέ πατάτας, gravy σάλτσα και μαρμελάδα από cranberry.

Έτοιμο!!

Κάτια Καραχάλιου

You May Also Like