Εντάξει ..έχουν ξεκινήσει ήδη να μας τρέχουν τα σάλια… Σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη και σπάνια συνταγή για καρυδόπιτα που θα σας αρέσει πολύ.. Είναι και μια ωραία ιδέα για να την φτιάξουμε στα γιορτινά μας τραπέζια, για να ξεφύγουμε και λίγο από τα γνωστά παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά..
Υλικά
Για την καρυδόπιτα
50γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, τριμμένη στον τρίφτη του κρεμμυδιού
640γρ. καρυδόψιχα αλεσμένη
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
6 αβγά
2 κουτ. σούπας κανέλα
¼ φλιτζανιού νισεστέ
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα σοκολάτας
ψίχα από 12-15 καρύδια
2 κουτ. σούπας βούτυρο
200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
Για το σερβίρισμα
παγωτό κρέμα ή βανίλια
Διαδικασία
Βήμα 1
Χωρίζετε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Μετά ανακατεύετε την αλεσμένη καρυδόψιχα με το νισεστέ και τη μισή ζάχαρη.
Βήμα 2
Χτυπάτε στο μίξερ του κρόκους των αβγών με την υπόλοιπη ζάχαρη για 10 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα και προσθέτετε την κανέλα, το μίγμα της καρυδόψιχας, την τριμμένη σοκολάτα και ανακατεύετε καλά. Το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά πηχτό.
Βήμα 3
Χτυπάτε και τα ασπράδια σε ξεχωριστό σκεύος ώστε να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτετε στο μίγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις, δουλεύοντας τη σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175ºC. Στρώνετε το ταψί του φούρνου της κουζίνας σας με λαδόχαρτο και αδειάζετε από πάνω το γλυκό. Ισιώνετε την επιφάνεια με μία σπάτουλα την οποία βουτάτε πρώτα σε νερό ή μπράντι.
Βήμα 5
Ψήνετε την καρυδόπιτα στο φούρνο για 35 λεπτά. Όταν κρυώσει το γλυκό, το κόβετε και το πασπαλίζετε αν θέλετε με άχνη ζάχαρη.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα
Βήμα 1
Αλέθετε τα καρύδια. Σε κατσαρολάκι λιώνετε το βούτυρο και ρίχνετε τη σοκολάτα.
Βήμα 2
Αφήνετε να λιώσει πάνω σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το μίγμα γίνει σαν κρέμα, προσθέτετε τα καρύδια και ανακατεύετε.
Βήμα 3
Σερβίρετε από ένα κομμάτι καρυδόπιτας, προσθέτετε μία μπάλα παγωτό και περιχύνετε αμέσως με λίγη σάλτσα.
Καλή επιτυχία !!!
(Συνταγή από Olivemagazine.gr )
Ελένη ♥♥