Γράφει η Πέννυ Αδάμου.
Όλοι ξέρουμε πως η ζωή μας ως παιδιά είναι σημαντική για την ψυχολογία μας στην ενήλικη ζωή.
Το πως λειτουργούμε ως ενήλικες είναι συνδεδεμένο με το πως μεγαλώσαμε.
Βέβαια τα παιδικά μας τραύματα έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες.
Είναι η οικογένεια, είναι όμως και το σχολείο και οι φίλοι που έχουμε ως παιδιά που παίζουν τον ρόλο τους.
Αν ως παιδιά πληγωθήκαμε από τις παρέες στο σχολείο, ή νιώσαμε μόνοι, ή ανεπαρκείς. Αν οι σχέσεις μας με το αντίθετο φύλο δεν ήταν καλές. Αν οι γονείς μας μας γέμιζαν άγχος.
Όλα αυτά παίζουν έναν ρόλο στην ψυχολογία μας και στην εξέλιξή μας ως άνθρωποι.
Όμως τα παιδικά μας αυτά τραύματα λύνονται; Οι ειδικοί τι λένε γι’ αυτό;
Οι ειδικοί λένε πως τα τοξικά περιβάλλοντα σε παιδική ηλικία μπορεί να μας δημιουργήσουν βαθιές πληγές. Μπορεί στην εξέλιξη του χρόνου να μας προκύψουν ημικρανίες, ή ακόμα και εφιάλτες, κακά επίπεδα ύπνου και πολλά άλλα άσχδημα στην καθημερινότητά μας.
Ο τρόπος να αντιμετωπίσεις όλα αυτά, είναι να σκεφτείς πως μεγαλώνοντας επιλέγεις εσύ πως θα ζήσεις.
Αν φτιάξεις ένα πλαίσιο ζωής που επέλεξες και σου αρέσει, τότε σταδιακά πρέπει να συνειδητοποιήσεις τι σε έχει χαλάσει.
Αφού το αντιληφθείς έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Έπειτα πρέπει να πάρεις το χρόνο σου για να τα ξεπεράσεις και να τα αντιμετωπίσεις.
Από τη στιγμή που τα δεις, θα ξεκινήσεις να τα αντιμετωπίζεις σταδιακά. Θα δεις τα σημάδια και θα τα αποτινάξεις.
Θα δεις πως θα ξεπεράσεις φόβους, και στην εξέλιξη όλα τα αρνητικά που έφερνε μαζί του.
Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και θα δεις πρόοδο!