Τι είναι η κοτόσουπα, «γιατρικό» από τη μαμά, ή θεραπεία;

Γράφει η Δήμητρα Δήμου. 

Υπό νορμάλ καιρικές συνθήκες, θα λέγαμε πως με το κρύο του Νοεμβρίου, η κοτόσουπα επιβάλλεται! Όμως με τους 20 και πλέον βαθμούς που έχει έξω τι να πω κι εγώ για σούπες και ζεστά…. Όμως έρευνα για το State of the Nation αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι από εμάς βρίσκουμε στη θρεπτική κοτόσουπα το απόλυτο!

Με τη βοήθεια της διατροφολόγου Dr. Jo Lewin, ανακαλύψαμε-καθόλου πρωτότυπο- ότι το κλασικό τονωτικό προσφέρει περισσότερα από ένα εικονικό φάρμακο. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως ένα πιάτο κοτόσουπα μπορεί και να λειτουργήσει ως προληπτικό μέτρο πριν εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα ενός κρυολογήματος.

Από μία έρευνα του 1998 στο Coping with Allergies and Asthma διαπιστώθηκε ότι οι ατμοί του ζωμού μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της βλέννας των τριχών στη μύτη που εμποδίζουν τις λοιμώξεις να εισέλθουν στο σώμα.
Η διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν είμαστε άρρωστοι, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να είναι σε θέση να απορροφήσει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων από τα τρόφιμα που τρώμε.

Η γλυκοζαμίνη είναι ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία του πεπτικού μας συστήματος που απελευθερώνεται από το κοτόπουλο όταν μαγειρεύεται.

Καθώς ο ζωμός κρυώνει, ένα στρώμα ζελατίνης θα πήξει στην επιφάνεια.

Αυτός ο συνδυασμός ζελατίνης και γλυκοζαμίνης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και τη θεραπεία του πεπτικού σωλήνα.
Το κοτόπουλο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μια ένωση που ονομάζεται καρνοσίνη, και είναι αυτό που οι μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στη μείωση της βουλωμένης μύτης και του λαιμού σας.

Πιστεύεται ότι η καρνοσίνη ελαχιστοποιεί τη φλεγμονή στην ανώτερη αναπνευστική οδό σταματώντας τη «μετανάστευση» των λευκών αιμοσφαιρίων.

Το όφελος διαρκεί μόνο για όσο διάστημα η σούπα παραμένει στον οργανισμό, οπότε φροντίστε να φτιάξετε μια μεγάλη ποσότητα!
Όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο με αρθρικό ιστό πάνω τους (όπως λαιμούς, αρθρώσεις, παϊδάκια ή το υπολειπόμενο σφάγιο από το κοτόπουλο) ο ιστός της άρθρωσης μαγειρεύεται και διαλύεται στον ζωμό.

Η ζελατίνη, η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη που περιέχονται μέσα, απελευθερώνονται στον ζωμό, απορροφώνται από τον οργανισμός σας και χρησιμοποιούνται για την «επισκευή» και την ανοικοδόμηση του δικού σας συνδετικού ιστού ενώ μειώνουν τη φλεγμονή, βοηθώντας να σταθείτε στα πόδια σας πιο γρήγορα.

Κακά τα ψέματα, όταν είμασταν άρρωστοι και η μανούλα η γλυκιά μας έφτιαχνε κοτόσουπα, μας άρεσε δεν μας άρεσε, ήταν από την μανούλα, ήταν γιατρικό, έκανε καλό και… το είπε η μαμά! Νόμος!

 

Φωτό: Henrique Felix, Gaelle Marcel, Piotr Miazga, Aboodi Vesakaran,

You May Also Like