Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Η πιο διάσημη και λατρεμένη ιταλική μακαρονάδα είναι η καρμπονάρα!
Αν και η αυθεντική της συνταγή έχει υποστεί μεγάλη κακοποίηση, θέλω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων και ειδικά εκείνων που μαγειρεύουν ή έστω αγαπούν την ιταλική κουζίνα, γνωρίζουν ας πούμε ότι δεν παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος!
Εκτός από την τάση να αλλάζουμε τα υλικά της και τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται η καρμπονάρα, έχουμε και την κακή συνήθεια να την μετατρέπουμε σε ένα αρκετά παχυντικό πιάτο.
Σήμερα θα σας προτείνω μια εναλλακτική εκδοχή light καρμπονάρας, η οποία εκτός από πιο ελαφριά και με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, είναι και πάρα πολύ εύκολη – γρήγορη, καθώς δεν θα σας πάρει πάνω από 20 λεπτά συνολικά για να την φτιάξετε!
Αρχικά να αναφέρουμε πως η αυθεντική καρμπονάρα έχει μόνο 5 υλικά: σπαγγέτι, κρόκο αυγού, γκουαντσιάλε, πεκορίνο Ρομάνο και πιπέρι. Σχεδόν ποτέ δεν θα βρούμε σε ελληνικό εστιατόριο τη συνταγή αυτή.
Για τη light εκδοχή θα χρειαστούμε:
500 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας, καλύτερα ολικής άλεσης (εγώ χρησιμοποίησα φρέσκιες ταλιατέλες με 4 λεπτά διάρκεια βρασίματος)
6-8 φέτες μπέικον γαλοπούλας (δεν βρήκα γαλοπούλας και χρησιμοποίησα μπέικον με λιγότερο αλάτι)
2 κρόκους αβγού
1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
1/2 φλ. τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
3 κ.σ τριμμένη παρμεζάνα και πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε το μπέικον σε αντικολλητικό χαρτί για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει τραγανό. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και το ψιλοκόβουμε σε κυβάκια.

Καρμπονάρα που δοκίμασα πρόσφατα σε εστιατόριο στη Ρώμη
Σε μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, το γιαούρτι, το τυρί κρέμα, την παρμεζάνα και το πιπέρι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας 2 λεπτά λιγότερο από την προτεινόμενη διάρκεια βρασίματος που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Έπειτα, αδειάζουμε το νερό από την κατσαρόλα, φροντίζοντας να κρατήσουμε ένα ποτήρι στην άκρη.
Σβήνουμε το μάτι και μέσα στην κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμαρικά και από όπου αδειάσαμε το νερό, προσθέτουμε το μίγμα αβγών και το μπέικον. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν τα ζυμαρικά (η κατσαρόλα είναι επάνω στο μάτι που έχουμε σβήσει) και προσθέτουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών για να δέσουν. Τέλος, γαρνίρουμε με βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως!

Η δική μου light εκδοχή
Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει φυσικά φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι επιπλέον παρμεζάνα.
Στο σπίτι μας δεν έμεινε ψίχουλο! Μια πολύ γρήγορη καρμπονάρα, ειδικά αν πάρετε φρέσκα ζυμαρικά που βράζουν αμέσως.
Μια διαφορετική πρόταση για να εξελίξετε το πιάτο είναι να προσθέσετε και λίγο αρακά ή κομματάκια μπρόκολο.
Καλή μας όρεξη!