Μπακλαβάς: Το Νο1 γλυκό των γιορτών!

Γράφει η Πέννυ Αδάμου.

Ο μπακλαβάς, το Νο1 γλυκό των Χριστουγέννων, που χρόνια τώρα αμφιταλαντεύεται αν είναι ελληνικό ή τούρκικο, είναι στα πιο επίκαιρά του.

Δεν θα στο κρύψουμε, θέλει κόπο. Όμως σίγουρα αυτός ο κόπος αξίζει!

Αξίζει τον χρόνο σου και αξίζεις την απόλαυση που θα σου προσφέρει.

Υλικά:

1 φύλλο φρέσκο κρούστας

1/2 φλυτζάνι ζάχαρη

450-600 γρ καρύδια

1 κ.σ κανέλα

2 κ.σ γαρύφαλλο τριμμένο

2 κ.γ μοσχοκάρυδο

300 γρ βούτυρο για τα φύλλα

Γαρύφαλλα (προαιρετικά) για το στόλισμα

Για το σιρόπι:

250 γρ νερό

200 γρ ζάχαρη

2 γαρύφαλλα άκοπα

2 φλούδες πορτοκαλιού

1 κανέλα

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε με το σιρόπι. Πρέπει να έχει κρυώσει όταν θα βγάλουμε ζεστό το γλυκό οπότε τα βάζουμε όλα μαζί να πάρουν βράση.

Η ποσότητα νερού είναι σχετική με το πόσο σιρόπι θέλετε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Αλείφουμε το ταψί μας με βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός του βουτύρου σε ένα μπολ και να ανακατεύουμε καλά.

Αν τα αμύγδαλα είναι άκοπα πρέπει να περαστούν από το μπλέντερ.

Ξεκινάμε και αλείφουμε τα φύλλα ένα-ένα και βάζουμε μέσα μείγμα όσο θέλουμε εμείς ώστε να γεμίσουν.

Τα τυλίγουμε καλά σε ρολά και τα βάζουμε με κύκλο στο ταψί μας.

Μόλις τα τελειώσουμε όλα αν θέλουμε βάζουμε και γαρύφαλλα από πάνω για μυρωδιά και διακόσμηση.

Μην ξεχάσετε να ρίξετε και βούτυρο πάνω σε όλα τα φύλλα μόλις τα τοποθετήσετε στο ταψί

Ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και είναι έτοιμο.

Το βγάζετε και όπως είναι ζεστό ρίχνετε το παγωμένο σιρόπι.

Το αφήνουμε 1 ωρίτσα ίσα ίσα να πιει τα υγρά.

Και του χρόνου!

You May Also Like