Αυτή θεωρείται η κορυφαία διατροφή στον κόσμο, σύμφωνα με τους ειδικούς

Γράφει η Δήμητρα Δήμου. 

Εάν επιδιώκετε μακροπρόθεσμα τον έλεγχο του σωματικού βάρους σας και ταυτόχρονα θέλετε να προστατεύσετε την υγεία σας, ενσωματώστε την μεσογειακή διατροφή στην καθημερινότητά σας. Αυτή αναγνωρίζεται ως το κορυφαίο διατροφικό πρόγραμμα παγκοσμίως, καθώς όχι μόνο παρέχει αποδεδειγμένα οφέλη στην υγεία, αλλά προωθεί επίσης τη μακροζωία και την υψηλή ποιότητα ζωής.

Η μεσογειακή διατροφή είναι επίσης το πιο εύκολο πρόγραμμα διατροφής για την τήρηση. Είναι κατάλληλη για όλη την οικογένεια, αποτελεί το υγιεινότερο διατροφικό πρόγραμμα και θεωρείται η ιδανική διατροφή για:

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
Την υγεία των οστών και των αρθρώσεων
Την καρδιαγγειακή υγεία

Αυτό κατέληξαν 43 ειδικοί στη διατροφή, που κλήθηκαν να αξιολογήσουν 30 διατροφικά προγράμματα για τις επιδράσεις τους στην υγεία, σε μια έρευνα που διοργάνωσε ο αμερικανικός οργανισμός U.S. News & World Report. Η βαθμολογία βασίστηκε σε κριτήρια όπως η πληρότητα των ομάδων τροφίμων, η υποστήριξη από επιστημονικά δεδομένα, τα οφέλη και οι δυνητικοί κίνδυνοι για την υγεία, καθώς και η ευκολία προετοιμασίας των γευμάτων.

Η μεσογειακή διατροφή διακρίνεται για τα απλά πιάτα της, τα οποία περιλαμβάνουν συνήθως:

Φρούτα και λαχανικά
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Όσπρια και σπόρους
Λίγους ξηρούς καρπούς
Ποιοτικό ελαιόλαδο

Σε εξαιρετικές περιστάσεις, καταναλώνονται άλλα λίπη, όπως το βούτυρο. Η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιορίζονται σε εξαιρετικές περιστάσεις. Το κόκκινο κρέας χρησιμοποιείται επιλεκτικά, συνήθως για γεύση, ενώ ενθαρρύνεται η κατανάλωση λιπαρών ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυγά, γαλακτοκομικά και πουλερικά καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες σε σχέση με την τυπική δυτική διατροφή.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή προάγει τις κοινωνικές συναναστροφές κατά τη διάρκεια των γευμάτων και ενθαρρύνει την άσκηση.

Αντίθετα, σύμφωνα με τους ειδικούς του U.S. News & World Report, η δίαιτα των ωμών τροφίμων βρίσκεται στο άλλο άκρο. Προτείνει την κατανάλωση ανεπεξέργαστων τροφίμων χωρίς μαγειρέματα, θέρμανση ή γενετικές τροποποιήσεις. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται ελκυστικό, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και πιθανώς μη ασφαλή για ορισμένα άτομα. Σύμφωνα με την παθολόγο Δρ. Vanita Rahman, κλινική διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Barnard στην Ουάσιγκτον, το μαγείρεμα ενισχύει την πρόσληψη πρωτεΐνης και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Στον κατάλογο με τις καλύτερες δίαιτες, η δίαιτα κέτο βρίσκεται στην 25η θέση, αλλά κατακτά την πρώτη θέση για γρήγορη απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι λόγω του περιορισμού των υδατανθράκων σε μόλις 20 γραμμάρια ημερησίως, δεν είναι βιώσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

Φωτό: Total Shape, Nadine Primeau, Mor Shani, Roberta Sorge (unsplash.com)

You May Also Like