Γράφει η Πέννυ Αδάμου.
Το τελευταίο διάστημα έχω ακούσει πολλούς να προσβάλλονται από σαλμονέλλα και μπαίνουν στην διαδικασία εξετάσεων για να βρουν την μόλυνση και να μένουν σπίτι για να γίνουν καλά.
Η σαλμονέλα είναι ένα γένος παθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι.
Ο βασικός λόγος να μολυνθεί κάποιος είναι να φάει τροφή μολυσμένη από αυτό το μικρόβιο.
Και ενώ για χρόνια κατηγορούσαμε το κοτόπουλο για τις δηλητηριάσεις, όσο το ψάχνουμε, μαθαίνουμε πως το μικρόβιο αυτό βρίσκεται και σε ωμά αυγά, λαχανικά, αλλαντικά, κοτόπουλο και γάλα.
Μπορεί επίσης να παρασιτεί και σε σάλτσες, για τον λόγο αυτό είναι καλό όλα να βράζονται και να ψήνονται αρκετά.
Το κοτόπουλο για παράδειγμα πρέπει να είναι λευκό, να μην έχει ροζ ή κόκκινο στο εσωτερικό του και σε καμία περίπτωση δεν το μπερδεύουμε με το μοσχάρι που σερβίρεται ρέαρ.
Το αυγό πρέπει να έχει βραστεί τουλάχιστον 8 λεπτά, ενώ τα αλλαντικά τηγανίζονται ελαφρά ή ψήνονται σε τοστιέρα λίγο πριν καταναλωθούν.
Τα παστεριωμένα γάλατα έχουν ημερομηνία λήξης, οπότε γνωρίζεις εάν είναι οκ για κατανάλωση ή όχι.
Ούτως ή άλλως πια, στα δικά μας χρόνια, κανείς δεν πίνει γάλα που δεν έχει παστεριωθεί.
Το χοιρινό πρέπει επίσης να ψήνεται πάρα πολύ καλά και να μην έχει κόκκινο πριν την κατανάλωσή του.
Ο τρόπος να αποστειρώσεις τα λαχανικά είναι το ξύδι. Ναι, το ξύδι έχει μοναδικές ιδιότητες να αποστειρώνει τα λαχανικά.
Φυσικά και τα πλένεις πολύ καλά. Όμως για σίγουρη αποστείρωση, τα βάζεις σε μια λεκάνη με νερό και ξύδι και τα αφήνεις για ώρα.
Τα χρόνια μας είναι λίγο πιο απαιτητικά στην καθαριότητα και την απολύμανση των τροφών μας. Πρέπει ίσως να προσέχουμε περισσότερο από ότι οι πιο παλιές γενιές.
Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφεύγουμε να φάμε συγκεκριμένες τροφές, αυτό σημαίνει ότι προστατευόμαστε περισσότερο.