Γράφει η Εύα Καλαβρή.
Περίοδος νηστείας η Σαρακοστή και σίγουρα όλοι ψάχνουμε σχετικές συνταγές! Πέρα από τα όσπρια και κάθε είδους σαλάτες που έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο, τα ζυμαρικά και τα θαλασσινά είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις, καθώς είναι νόστιμα και απολαυστικά.
Η σπουδαιότερη νηστεία της ελληνικής θρησκευτικής παράδοσης, αλλά και η μεγαλύτερη σε διάρκεια, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι πασίγνωστη και επιβεβλημένη στις συνειδήσεις μας. Για τους πιστούς και την Ορθοδοξία, θεωρείται ότι προετοιμάζει για την Ανάσταση του Κυρίου, ωστόσο πολλοί επιλέγουν να την ακολουθήσουν ακόμη και για λόγους αποτοξίνωσης από τα ζωϊκά προϊόντα είτε για να αναμετρηθούν πνευματικά με τον ίδιο τους τον εαυτό!
Η αλήθεια είναι ότι με τόσες εναλλακτικές επιλογές σε υλικά και τροφές και τόσες χιλιάδες συνταγές που υπάρχουν εκεί έξω και με ένα κλικ στην οθόνη μας, η πρόκληση μιας μακράς περιόδου νηστείας μπορεί να μην είναι και τόσο δύσκολη, ενώ μπορεί να γίνει αρκετά απολαυστική και ευεργετική για τη γενική υγεία μας.
Επειδή είμαστε λάτρεις των ζυμαρικών αλλά και των θαλασσινών στο σπίτι μας, επέλεξα μια συνταγή που τα συνδυάζει και ταυτόχρονα είναι μέτριας δυσκολίας και γρήγορη.
Ταλιατέλες με γαρίδες και όστρακα
Υλικά για 4-6 μερίδες
500 γρ. ταλιατέλες (δοκιμάστε “μαύρες” δηλαδή με μελάνι σουπιάς ή και οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό σας αρέσει)
12 γαρίδες μεγάλες, είτε φρέσκιες είτε κατεψυγμένες, καθαρισμένες αλλά με τα κεφάλια και τις ουρές τους για περισσότερη νοστιμιά
12 μύδια, 12 γυαλιστερές, 12 κυδώνια, όλα καθαρισμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
40 ml ούζο
2 κ.σ. μουστάρδα
ξύσμα από 2 λεμόνια και το χυμό από 1 λεμόνι
80 ml ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μέτρια φωτιά και σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά περίπου (προσθέτοντας ελάχιστο νερό αν χρειαστεί).
Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοράτουμε για 4 λεπτά προσέχοντας να μην στεγνώσουν. Έπειτα μεταφέρουμε τα υλικά της κατσαρόλας σε ένα μπολ.
Στην ίδια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε τα όστρακα, το λεμόνι, το σκόρδο, το ούζο και 100 ml ζεστό νερό και σκεπάζουμε για 5 λεπτά. Όσα όστρακα δεν ανοίξουν μετά από 5 λεπτά τα πετάμε.
Σουρώνουμε το ζουμί και το κρατάμε στην άκρη.
Βράζουμε τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο από την αναγραφόμενη διάρκεια βρασμού στη συσκευασία τους. Αφού τα σουρώσουμε τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, στην οποία αδειάζουμε τα όστρακα, το ζουμί που έχουμε κρατήσει στην άκρη, τις γαρίδες, τη μουστάρδα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και το μαϊντανό.
Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις και σερβίρουμε τη μακαρονάδα ζεστή.
Πηγή: Γαστρονόμος (ΝΕΝΑ ΙΣΜΥΡΝΟΓΛΟΥ)